Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη Γουέστ Χαμ και την μπλόκαρε τελείως για 75 λεπτά. Παρόλα αυτά μια λάθος εκτίμηση του Ορτέγκα, κάλυψε τον Πακετά ο οποίος με υπέροχο τελείωμα νίκησε τον -άτρωτο ως εκείνο το σημείο- Πασχαλάκη και διαμόρφωσε το τελικό 1-0 στη μάχη του Λονδίνου για τον όμιλο του Europa League.

Πάντως σ’ ένα πολύ δυνατό κρας τεστ οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν χαρακτήρα, όρθωσαν ανάστημα και μετά από το γκολ, αλλά η μπάλα δεν τους έκανε το χατίρι στις διαδοχικές ευκαιρίες των Καμαρά (δοκάρι) και Ροντινέι στο 86′ και στο 88′.

Απέναντι στην κάτοχο του Conference League, η ομάδα του Πειραιά ήταν ανταγωνιστική και με λίγη τύχη θα έπρεπε να αποσπάσει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας.

Ο αγώνας

Με διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο κι όχι να κλειστούν στο καβούκι της πάτησαν στο τερέν οι Πειραιώτες. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προχώρησε τελικά σε μόλις δύο αλλαγές συγκριτικά με την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δείξει στους παίκτες του πως τους εμπιστεύεται και περιμένει αντίδραση μετά τη σκληρή ήττα της Κυριακής από τον ΠΑΟΚ.

Το 4-3-3 διατηρήθηκε με Έσε, Καμαρά και Αλεξανδρόπουλο στον άξονα, στην άμυνα ο Ορτέγκα πήγε αριστερά τη θέση του Κίνι, ενώ στην επίθεση ο Γιόβετιτς προτιμήθηκε αντί του Ελ Καμπί, με τους Φορτούνη και Ποντένσε ως πλάγιους κυνηγούς, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Σε ένα ανοικτό παιχνίδι με αρκετά καλό ρυθμό οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να απειλήσουν δύο φορές στο διάστημα 12-13′, αλλά ο Πασχαλάκης ήταν σε ετοιμότητα και καθάρισε χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα. Λίγο νωρίτερα σε κόντρα εντός περιοχής ο Αλεξανδρόπουλος διαμαρτυρήθηκε για χέρι – πέναλτι, αλλά δεν φάνηκε να έχει δίκιο.

Οι παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχαν αρκετή υπομονή με τη μπάλα στα πόδια, επιχείρησαν να παίξουν όσο πιο σίγουρα γίνεται στις μεταβιβάσεις, ενώ έδειξαν συνέπεια και στο ανασταλτικό σκέλος συνολικά.

Με τον Γιόβετιτς να κάνει κίνηση από μέσα προς τα έξω για να δώσει τον διάδρομο στους Φορτούνη – Ποντένσε να πατήσουν περιοχή, οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν να μπλοκάρουν την αντίπαλη άμυνα, αλλά τελική προσπάθεια δεν βρήκαν μέχρι τα μισά του πρώτου μέρους. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο οι φιλοξενούμενοι ήλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα, ενώ με αλληλοκαλύψεις στην άμυνα κατάφεραν να μπλοκάρουν τους γηπεδούχους και να τους εκνευρίσουν σε ένα βαθμό.

Εκείνος που φώναζε για να μπει περισσότερο στο παιχνίδι ήταν ο Ποντένσε, ο οποίος τροφοδοτήθηκε ελάχιστα όσο βρισκόταν στο δεξιό άκρο. Ωστόσο είναι αλήθεια πως οι Άγγλοι δεν τον άφηναν στιγμή χωρίς επιτήρηση. Ο Μπενραμά επιχείρησε να απειλήσει εκ νέου στο 32′ με σουτ εντός περιοχής, την ώρα που ο Πασχαλάκης έδιωξε σε κόρνερ. Νέα προσπάθεια δύο λεπτά αργότερα από τους γηπεδούχους με κεφαλιά του Αγκέρ είχε άστοχη κατάληξη, την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού έψαχναν τρόπο να φανούν απειλητικοί.

Η πρώτη τελική ήρθε στο 35′ με τον Ποντένσε να πιάνει στην κίνηση το σουτ στη σέντρα του Ορτέγκα, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Γενικά, το ημίχρονο κύλησε… σβηστό, χάρη στη συνέπεια των παικτών του Ολυμπιακού στο τακτικό πλάνο, των κοντινών αποστάσεων μεταξύ των γραμμών και τις σωστές επιλογές με τη μπάλα.

Το δεύτερο μισό ξεκίνησε στο ίδιο τέμπο, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν λίγα μέτρα προς την επίθεση και να ψάχνουν την απειλή αρχικά με τον Φορτούνη και στη συνέχεια με τον Καμαρά, αλλά οι προσπάθειές τους δεν βρήκαν στόχο.

Μία δύο καταστάσεις πίεσης στα μισά του β’ μέρους βρήκαν σε ετοιμότητα Ρέτσο και Πασχαλάκη, ενώ αυτή τη φορά και ο Πορόσο περιόρισε τα λάθη και τις επιπολαιότητες στο ελάχιστο.

Στη μεσαία γραμμή, με τον Αλεξανδρόπουλο να βγάζει μεγάλη φρεσκάδα κι από κοντά τους Έσε, Καμαρά, οι Πειραιώτες έπεφταν σαν καμικάζι στην μπάλα με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει άμεση ανάκτηση. Αυτό το σκηνικό δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να βάλουν κάτω τη μπάλα και να χτίσουν επιθέσεις. Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του, με τον κόσμο του στην εξέδρα να μη σταματά ούτε λεπτό!

Μία στιγμή αδράνειας, ωστόσο, στο 73ο λεπτό είχε ως αποτέλεσμα να προηγηθούν τα «σφυριά» σε ένα ματς απόλυτα μοιρασμένο. Ο Γουόρντ-Πράους έσκαψε τη μπάλα προς την επίθεση, ο Ορτέγκα άργησε να τραβηχτεί για το οφσάιντ και ο Πακετά καλυπτόμενος άνοιξε το σκορ από το πουθενά. Στο ματς με τη Μπάτσκα Τόπολα άργησε να ακολουθήσει το τεχνητό οφσάιντ ο Ροντινέι, αυτή τη φορά το έκανε ο Ορτέγκα και από αυτά τα δύο λάθη, η ομάδα έχασε τρεις βαθμούς!

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαρτίνεθ, ο οποίος έριξε στον αγώνα τους Σκάρπα και Μασούρα αντί των Ποντένσε και Αλεξανδρόπουλου, προκειμένου να κυνηγήσει το γκολ της ισοφάρισης. Μια ισοφάριση που δεν ήρθε στο 86′ για μερικά εκατοστά, καθώς έπειτα από κόρνερ του Φορτούνη, ο Πορόσο πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Καμαρά που βρισκόταν στο δεύτερο σημάδεψε το αριστερό δοκάρι!

Δύο λεπτά αργότερα, ο Ροντινέι πήρε την μπαλιά-τρύπα από τον Σκάρπα που πήρε θέση δεξιά αντί του Ποντένσε, την έφερε στο αριστερό, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η έκβαση της φάσης αυτής έσβησε και τις πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Λονδίνο.

Οι συνθέσεις:

Γουέστ Χαμ: Φαμπιάνσκι, Κουφάλ, Μαυροπάνος, Αγκέρ, Έμερσον, Γουόρντ-Πράους, Άλβαρες (80′ Σούσεκ), Μπενραμά (84′ Κορνέ), Πακετά, Κούντους (89′ Μουμπάμα), Μπόουεν

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Πορόσο, Ρέτσος, Ορτέγα, Αλεξανδρόπουλος (76′ Σκάρπα), Έσε (89′ Μπιέλ), Καμαρά, Ποντένσε (76′ Μασούρας), Φορτούνης, Γιόβετιτς (56′ Ελ Καμπί)