Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μαρκόν ζήτησε σήμερα «να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη (…) να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».

Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.