Χάος φαίνεται πως επικρατεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, με αποτέλεσμα οι αρρυθμίες αυτές να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Από τη μία δεκάδες έργα υποδομών ύψους 800 εκατ. ευρώ βγαίνουν από τη χρηματοδότηση και από την άλλη προκαλούνται τεράστιες καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών αντιπλημμυρικά έργα σε Λασίθι, Λουτράκι, Αμφιλοχία και Ωραιόκαστρο.

«Ο διαγωνισμός τελείωσε τον Μάιο, έχουν περάσει έξι – εφτά μήνες και δεν έχουν τελειώσει τα διαδικαστικά κομμάτια για να αναλάβει ο εργολάβος. Τώρα είπαν ότι δεν θα γίνει καθόλου, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση γι’ αυτό το έργο», ανέφερε ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης.

Το κράτος και οι υπηρεσίες του έχουν εξελιχθεί σε «κακοπληρωτή πελάτη», καθώς μετατίθενται σημαντικά οι πληρωμές έργων παρόλο που έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα.

«Το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθυστερούν οκτώ έως και δέκα μήνες σε κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν έρθει σε απόγνωση. Τώρα τελευταία ακριβώς το ίδιο πράγμα ισχύει και για το ταμείο ανάκαμψης όπου και εκεί δεν πληρώνονται παρότι έχουν συμβάσεις που και εκείνες τρέχουν», δήλωσε ο πρόεδρος ΣΑΤΕ, Ανδρέας Γερακάκης.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα και σοβαρά έργα υποδομών να κινδυνεύουν να μείνουν στη μέση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης οι πραγματικές πληρωμές φθάνουν μόνο τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ οι λιμνάζοντες πόροι είναι στα 4,5 δισ., σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης πολλοί συνάδελφοι βασίστηκαν σε αυτό και τελικά δεν πληρώθηκαν, κάποια έργα δε έχουν δημοπρατηθεί, έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και δεν έχουν υπογραφεί ακόμα συμβάσεις και έχουμε την πληροφορία ότι θα φύγουν πίσω τα χρήματα», είπε η συντονίστρια ΣΑΤΕ βορειοανατολικού Αιγαίου, Βασιλική Αψωκάρδου.

Τις απέταξες αντιπλημμυρικών έργων παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, αποδίδοντας τις αλλαγές σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.