Η WeWork, η εταιρεία ενοικίασης επαγγελματικών χώρων, ένας κολοσσός στις ΗΠΑ, που κάποτε είχε αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια (38 δισ. λίρες), αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Η απόφαση ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο -και πτώση- μιας εταιρείας που κάποτε θεωρούνταν το μέλλον του χώρου εργασίας. Με βάση την τελευταία τιμή της μετοχής της, η WeWork αξίζει τώρα λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια.

Η κατάθεση της αίτησης πτώχευσης της WeWork θα της παρέχει νομική προστασία από τους πιστωτές της και θα τη βοηθήσει να αναδιαρθρώνει τα τεράστια χρέη της, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Η πτώχευση αναμένεται να επηρεάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι χώροι, μεταξύ άλλων, και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η WeWork διαθέτει περισσότερους από 700 χώρους παγκοσμίως και περίπου 730.000 μέλη.

«Εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση της κεφαλαιακής μας δομής και την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας μέσω της συμφωνίας υποστήριξης της αναδιάρθρωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος, David Tolley.

Η μπίρα και η ιδιαίτερη διακόσμηση

Η WeWork, η οποία ιδρύθηκε το 2010 με επικεφαλής τον Adam Neumann, έγινε γνωστή καθώς οι βρύσες των γραφείων έσταζαν -εκτός από νερό- και… μπίρα αλλά και για την πολύχρωμη και χαλαρή διακόσμηση.

Η ζήτηση για κοινή χρήση χώρων γραφείων από την WeWork χτυπήθηκε μετά από μια καταστροφική προσπάθεια το 2019 να συγκεντρώσει χρήματα, σε μια δημόσια καταχώριση που έπληξε τη φήμη της και οδήγησε στην εκδίωξη του Neumann. Ακολούθησε η πανδημία που οδήγησε σε πολλά λουκέτα γραφείων της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η WeWork έχασε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, επιβαρυνόμενη από τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων της, καθώς και από άλλα έξοδα.

Η εταιρεία προσπαθεί να πουλήσει μέρη της και πιέζει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μακροχρόνιων μισθώσεων και χρεών. Τον περασμένο μήνα, καθώς αυτές οι συζητήσεις εντάθηκαν, η WeWork ανακοίνωσε στους επενδυτές της ότι δεν θα πλήρωνε για τα δάνειά της.