Το βραβείο Goncourt, το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, απονεμήθηκε την Τρίτη (06/11) στον Jean-Baptiste Andrea για το μυθιστόρημά του «Watching Over Her».

Το μυθιστόρημα, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο L’Iconoclaste ακολουθεί τον Michelangelo «Mimo» Vitaliani, έναν νάνο και ικανό γλύπτη, ο οποίος μετά το τέλος της ζωής του φέρεται να «επιτηρεί» το αριστούργημά του, ένα μυστηριωδώς παντοδύναμο γλυπτό.

Ο Jean-Baptiste Andrea, πρώην σεναριογράφος, τοποθετεί το σχεδόν 600 σελίδων μυθιστόρημά του, ο πρωτότυπος τίτλος του οποίου είναι «Veiller Sur Elle», σε διάφορες ταραχώδεις δεκαετίες στην Ιταλία του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων της ανόδου του φασισμού, όταν ένας νεότερος Mimo συνάπτει στενό δεσμό με την περιπετειώδη κόρη μιας αριστοκρατικής οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα 10 μέλη της Ακαδημίας Goncourt, της γαλλικής λογοτεχνικής εταιρείας που απονέμει το βραβείο, έκαναν την ανακοίνωσή τους στο παρισινό εστιατόριο Drouant, όπου ανακηρύσσονται οι νικητές από το 1914. Δεκάδες δημοσιογράφοι συνωστίστηκαν στο εστιατόριο για να ακούσουν τον νικητή, ο οποίος αναδείχθηκε έπειτα από 14 γύρους ψηφοφορίας.

Ο Jean-Baptiste Andrea κερδίζει το βραβείο Goncourt με ένα εκτενές μυθιστόρημα

Στη λογοτεχνόφιλη Γαλλία, το Goncourt είναι το πιο πολυπόθητο βραβείο βιβλίου, που μπορεί να επισφραγίσει μια διακεκριμένη καριέρα ή να εγκαινιάσει ξαφνικά μια νέα. Παλαιότεροι νικητές υπήρξαν ο Marcel Proust, η Simone de Beauvoir και ο Patrick Modiano, στον οποίο αργότερα απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Επιπλέον, το Goncourt συνοδεύεται από ένα συμβολικό βραβείο των 10 ευρώ, ενώ ωθεί αμέσως τον νικητή στο προσκήνιο και έχει την τάση να οδηγεί σε απότομη αύξηση των πωλήσεων του ενόψει των Χριστουγέννων.

Το περσινό βραβείο απονεμήθηκε στην Brigitte Giraud για το «Vivre Vite» , το οποίο διερευνά τα αίτια ενός ατυχήματος που σκότωσε τον σύντροφό της και τις μικρές ανατροπές της μοίρας που θα μπορούσαν να το είχαν αποτρέψει. Ήταν μόλις η 13η γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο στα 120 χρόνια του θεσμού.