Μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα θεάματος, έγιναν οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες και Θράκης οι οποίοι το βράδυ της Κυριακής, είδαν  στον νυχτερινό ουρανό το Βόρειο Σέλας.

Τα γνωστά και ως Nothern Lights που δημιουργούνται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες, έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, σε κόκκινη απόχρωση χαρίζοντας ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο θέαμα.

Εκτός από την Ελλάδα, η Red Aurora εμφανίστηκε και σε άλλες βαλκανικές κυρίως χώρες, ενώ θεάσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία ακόμα και στην Ιταλία.

Η θέαση του φαινομένου  σε γεωγραφικά πλάτη νοτιότερα του Βορείου Ημισφαιρίου είναι σχεδόν αδύνατη, όμως αυτή τη φορά έγινε ορατό σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης γεγονός που έχει καταστήσει το φαινόμενο πρωτοφανές.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εντυπωσιάζουν, καθώς  ο νυχτερινός ουρανός φώτισε με μεγάλη ένταση με ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, απόκοσμου χαρακτήρα.

Σέρρες, Θράκη και Κεντρική Μακεδονία ήταν από τις περιοχές όπου έγινε ορατό το σπάνιο φαινόμενο, για το οποίο μίλησε και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς. «Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία», ανέφερε παραθέτοντας και τις σχετικές εικόνες.

«Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».