Η ώρα της κρίσεως για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ φτάνει. Σύμφωνα με πηγές που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει – εκτός απροόπτου – εντός του μηνός για να εκλέξει τον νέο ή τη νέα γραμματέα της ΝΔ που θα διαδεχθεί τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ασκώντας παράλληλα τα χρέη του γραμματέα προκειμένου να συνδράμει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ήρθε η ώρα να περάσει η σκυτάλη σε νέα χέρια. Το ερώτημα είναι: Σε ποια; Σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές, οι επικρατέστερες εναλλακτικές που εξετάστηκαν είναι τρεις. Σύμφωνα με την πρώτη, στον βαθμό που το «στοίχημα Μαρινάκη» βγήκε, το πιο λογικό θα ήταν και ο διάδοχός του να προέρχεται από τη νέα γενιά με την επιλογή ενός ακόμα εξωκοινοβουλευτικού στελέχους.

Γι’ αυτό έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα του Τάσου Γαϊτάνη και του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, τα οποία όμως «κόπηκαν» επειδή δεν είναι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, σημειώνει η ίδια πηγή.

Η δεύτερη εναλλακτική έχει ως βασικό κριτήριο την εμπειρία και αυτός είναι ο λόγος που έχουν ακουστεί ονόματα πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» βουλευτών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ζέττα Μακρή, Χρήστο Κέλλα, Κώστα Τσιάρα και Ζωή Ράπτη, αλλά και μιας ευρωβουλευτού, της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι και πολύ μακριά χρονικά.

Ο τρίτος δρόμος είναι ο ενδιάμεσος των δύο πρώτων και περιλαμβάνει μια σειρά από βουλευτές που είναι και κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν κομματικό παρελθόν, μεταξύ των οποίων η Μαρία Συρεγγέλα και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη καμία τελική απόφαση, κάτι όμως που δεν πρόκειται να αργήσει και πολύ.