Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά το Ιράν από τις ΗΠΑ, στέλνοντας παράλληλα απειλητικό μήνυμα για αντίποινα σε αντίθετη περίπτωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν σκληρά εάν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Και πρόσθεσε: «Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά».

Υπογραμμίζεται ότι το Ιράν θεωρεί πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται «στρατιωτικά» στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Νεκροί  9.770 Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα.

«Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου», είπε ο αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία «για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους».

Ανθρωπιστική εκεχειρία ζητούν Γαλλία και Κατάρ

Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού νεκρών αμάχων, ζητά από την πλευρά της η Γαλλία.

Σε δηλώσεις της από την Ντόχα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και έκανε έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».

Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία εργάζεται για να εγκριθεί ένα κείμενο για το σκοπό αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες να διασφαλίσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα απαιτούν μια «περίοδο ηρεμίας».

Διαρροές από τις διαπραγματεύσεις είναι «επιβλαβείς» και καθιστούν δύσκολο για τους διαπραγματευτές να κάνουν την δουλειά τους, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαζέντ αλ Ανσάρι.

Από την πλευρά του ο Καταριανός πρωθυπουργός Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι έχουν υπάρξει «ψευδείς» πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.