Ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) έχει προσεγγίσει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας. Το μέτωπο της κακοκαιρίας πλήτει τα βορειοδυτικά της χώρας και κινείται προς τα ανατολικά.

Πλήττουν οι βροχοπτώσεις. Τον μεγαλύτερο όγκο νερού δέχεται η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα και σε χωριά του δήμου Μετεώρων που ήδη είναι αποκλεισμένα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν χθες τη νύχτα. Εκκενώθηκε συνοικισμός στην Αιγιάλεια της Αχαΐας, ενώ επικαιροποιήθηκε και το έκτακτο δελτίο καιρού.

Σε Κόνιτσα και Πωγώνι τα προβλήματα

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα περισσότερα μέχρι στιγμής προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί ήδη 14 μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις και να απομακρυνθούν φερτά υλικά που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως στα ορεινά.

Πηγή: epirus post

Όσοι κινούνται στα ορεινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ενώ ισχύει η ισχυρή σύσταση των αρμόδιων υπηρεσιών για αποφυγή μετακινήσεων αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Αποκομένα τα χωριά των Μετεώρων απο την Καλαμπάκα

Στο επίκεντρο των καταστροφών της κακοκαιρίας στην περιοχή των Μετεώρων βρίσκεται το χωριό Κρανιά καθώς ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Πηγή: trikala voice

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά έχουν αποκοπεί από την Καλαμπάκα.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταπτώσεις βράχων και αρκετή λάσπη είναι επίσης το αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, με 12 μηχανήματα της ΠΕ να επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές.

Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα Αχαΐας

Την προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα στην Αιγιάλεια της Αχαΐας, αποφάσισε η Πολιτική Προστασία στην Αιγιάλεια μετά την χθεσινή σύσκεψη, λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

Στον οικισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από το Εθνικό οδικό δίκτυο, διαμένουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω του ότι η περιοχή έχει καεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα και δεν υπάρχει αρκετή χλωρίδα για να συγκρατήσει τα νερά της βροχής.

Οι κάτοικοι, που ήδη από χθες είχαν ειδοποιηθεί ότι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το χωριό.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Καραΐσκος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ένα νέο κύμα βροχοπτώσεων αναμένεται στην Αιγιάλεια το μεσημέρι του Σαββάτου (4/11), οπότε η μετακίνηση των κατοίκων κρίθηκε σκόπιμη για προληπτικούς λόγους.

Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς

Από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς.

Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο.

Προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιομετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.

β. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23).

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μόνο στην Ήπειρο και τα ορεινά της Πίνδου προβλέπονται λίγες βροχοπτώσεις και πιθανόν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους στο Αιγαίο φτάνουν τα 9 μποφόρ. Το αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Δεμένα όλα τα πλοία στη Ραφήνα

Λόγω της κακοκαιρίας λοιπόν, που είναι σε εξέλιξη, δεμένα παραμένουν όλα τα πλοία στη Ραφήνα.

Από Πειραιά πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια εκτός από το Champion Jet (Πειραιάς – Σαντορίνη).

Από τον Σαρωνικό γίνονται μόνο κάποια συμβατικά δρομολόγια ενώ όλα τα δελφίνια έχουν απαγορευτικό.

Όπως ενημερώνει η Blue Star Ferries, λόγω των αναμενόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια:

Από Π. Χέλι 06:00 για Σπέτσες-Ερμιόνη-Ύδρα-Πόρο-Πειραιά
Από Πειραιά 08:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή
Από Πειραιά 09:00 για Πόρο-Ύδρα-Ερμιόνη-Σπέτσες-Π. Χέλι και επιστροφή
Από Πειραιά 09:30 για Αίγινα και επιστροφή
Από Πειραιά 10:40 για Αίγινα και επιστροφή
Από Πειραιά 11:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή
Από Πειραιά 12:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή
Από Πειραιά 13:40 για Αίγινα και επιστροφή
Από Πειραιά 14:40 για Αίγινα και επιστροφή
Από Πειραιά 16:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή
Από Πειραιά 17:00 για Πόρο-Ύδρα-Ερμιόνη-Σπέτσες-Π. Χέλι

Επίσης, υπάρχει απαγορευτικό από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη ενώ δεν πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια Καβάλα – Πρίνος και Κεραμωτή – Θάσος.