Οι παλαιότεροι θυμούνται την ιστορική επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη δεκαετία του ΄70, στην Κίνα. Έγινε αμέσως μετά την διπλωματία του… Πινγκ Πονγκ του Ρίτσαρντ Νίξον, τότε που ακόμα οι Κινέζοι ήταν προσηλωμένοι στο κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Τότε που λόγω της ενδυμασίας τους δύσκολα ξεχώριζες στον δρόμο τον Κινέζο από την Κινέζα. Ήταν εντυπωσιακές οι εικόνες των κινέζων με τα ποδήλατα στους δρόμους, όπως εντυπωσιακή ήταν και η αιθαλομίχλη που τότε σκέπαζε τον ουρανό του Πεκίνου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπορεί τότε να μην έπαιξε (το διπλωματικό) Πινγκ Πονγκ, αλλά ενθουσιάστηκε με την φιλοξενία των Κινέζων, την τεχνολογία τους και την εργασιακή πειθαρχία τους. Είχε μακρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Χουά Κούο Φενγκ και τον αντιπρόεδρο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Οι θέσεις των δύο πλευρών συνέκλιναν στην υπεράσπιση των προϋποθέσεων για τη διατήρηση της ειρήνης και την καταδίκη του «ηγεμονισμού», που απειλούσε να διαταράξει τη διεθνή ισορροπία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον κινάζο Πρόεδρο Χουά Κούο Φενγκ

Η επίσκεψη είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, τόση που αμέσως άνοιξαν οι πρώτες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στα επίσημα γεύματά τους οι Κινέζοι μπορεί να πρόσφεραν στην ελληνική αντιπροσωπεία χοιρινό, ή πάπια (η περιβόητη πάπια του Πεκίνου), γαρίδες αλλά και jelly fish (που οι περισσότεροι το πέρασαν για κινέζικη… μακαρονάδα), ωστόσο οι Κινέζοι έδειξαν ιδιαίτεροι ενδιαφέρον για το ελληνικό λάδι, τις ελιές, το κρασί τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια. Μια νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις άνοιγε, που συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια. Από τότε άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν το Πεκίνο.

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να αναχωρήσει (εάν δεν είχε ήδη αναχωρήσει) για το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Θα είναι σύντομη επίσκεψη (θα επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή) , αλλά αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Να σημειώσω ακόμα πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

***

Οι πρώτοι Έλληνες περνούν σήμερα από το πέρασμα της Ράφα

Ισως σήμερα, έαν όλα πάνε καλά, θα περάσουν από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο ορισμένοι από τους 24 Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Λωρίδα της Γάζας. Θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση γιατί οι διελεύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο και κατά εθνικότητα, ενώ προηγούνται αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα. Όσοι Έλληνες κατάφεραν και έφθασαν στην Ράφα αναμένεται να περάσουν. Οι άλλοι όμως; Για αυτούς είναι δλυσκολα τα πράγματα αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη μετακίνησή τους. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά. Η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο έχει ήδη στείλει αυτοκίνητα στην Ράφα για να μεταφέρουν τους Έλληνες με ασφάλεια στην Αίγυπτο και από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα.

***

Ο Κασσελάκης… μαυροσκούφης

Είναι πλέον οριστικό. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα καταταγεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα τον προσεχή Μάρτιο (με την ΕΣΣΟ του Μαρτίου). Αμέσως, δηλαδή μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπηρετήσει, όπως έμαθα, ως μαυροσκούφης του Ιππικού Τεθωρακισμένων μειωμένη θητεία 20 ημερών (ως Έλλην εξωτερικού), αλλά στο διάστημα των 20 ημερών και έως την ορκωμοσία του δεν δικαιούται αδείας. Δηλαδή θα παραμείνει περίπου 20 ημέρες στο στρατόπεδο. Δικαιούται όμως μιας ή το πολύ δύο επισκέψεων. Εκτός κι αν υπάρξει διαφορετικός κανονισμός.

***

Oταν τα ελληνικά και τουρκικά F-16 βρέθηκαν στην ίδια πλευρά των ασκήσεων

Συμβαίνουν μερικά αξιοσημείωτα γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την προσέγγιση των δύο χωρών λόγω των σεισμών του περασμένου Φεβρουαρίου, τα οποία ευθύς αμέσως σας παραθέτω. Οι Τούρκοι έχουν σταματήσουν τις παραβιάσεις και των χωρικών μας υδάτων (πέραν του FIR Αθηνών). Προσέχουν πολύ, όταν θέλουν να περάσουν. Χρησιμοποιούν πάντα στα περάσματα τους στα διεθνή ύδατα . Παραβιάσεις, έτσι όπως γίνονταν στο παρελθόν δεν γίνονται πλέον, οι συζητήσεις για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών άρχισαν και βρίσκονταν σε καλό στάδιο και βεβαίως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα θέματα της θετικής ατζέντας, αλλά και για τον πολιτικό διάλογο. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος.

Πριν από λίγες ημέρες ελληνικά και τουρκικά F-16, καθώς και τρία ελληνικά F-4 από τη βάση της Ανδραβίδας βρέθηκαν στην ίδια πλευρά των ασκήσεων με τουρκικά μαχητικά. Συνεργάστηκαν σε διάφορες ασκήσεις, όπως αναγνωρίσεις, αναχαιτίσεις, προσβολής στόχων κτλ., στις οποίες οι Έλληνες πιλότοι έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους. Όπως και οι Έλληνες καθώς και οι Ελληνίδες μηχανικοί μαχητικών αεροσκαφών.. Οι ασκήσεις έγιναν στην Ισπανία και στην Ιταλία και έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

***

Αντί για… mousaka στο Κέντρο κράτησης Αλλοδαπών.

Όχι ένας, όχι δύο αλλά 21 Ιταλοί νεοφασίστες προσπάθησαν την Τρίτη το βράδυ να εισέλθουν στην Ελλάδα. Δεν είχαν σκοπό βέβαια να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της Αθήνας αλλά ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τη δολοφονία των 2 μελών της Χρυσής Αυγής που έγινε το 2013 στο Νέο Ηράκλειο.

Μία εκδήλωση που η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε να λάβει χώρα με τον φόβο επεισοδίων μεταξύ των ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων που καλούσαν σε συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις. Στα πλαίσια των μέτρων αυτών, οι 21 Ιταλοί, κρατήθηκαν προληπτικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο κράτησης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Οι συγκεκριμένοι Ιταλοί νεοφασίστες δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, μεταξύ τους είναι ο Τζιανλούκα Ιανόνε αρχηγός της μεγαλύτερης νεοφασιστικής οργάνωσης της Ιταλίας , της Casa Pound, που έχει συμμετάσχει σε πολλά βίαια επεισόδια στη γειτονική χώρα.

Αυτοί οι πολιτικοί τουρίστες λοιπόν θα απελαθούν την Πέμπτη από την Ελλάδα και αντί να δουν τους ομοϊδεάτες τους, γνώρισαν τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών που τόσο αντιπαθούν καθώς βρέθηκαν σε διπλανά κελιά.

***

Προβληματισμός και στο ΠαΣοΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Προβληματισμό γεννά, μαθαίνω επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ η περίφημη υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μετά τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ μαθαίνουμε πως υπάρχουν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανοικτά σχεδόν συζητούν πως δεν θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όποτε αυτό έλθει. Αν τελικά έλθει. Ήδη δυο γυναίκες βουλευτές αλλά και βουλευτές της επαρχίας ξεκαθαρίζουν πως δεν συναινούν με την τεκνοθέσια. Η εξέλιξη αυτή προφανώς δημιουργεί ρήγμα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

***

Το… ρουσφετάκι που ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ενδέχεται, μαθαίνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εφόσον το Σαββατοκυρίακο έρθουν τα ευχάριστα να ζητήσει  ένα μικρό… ρουσφετάκι: Το briefing να μεταφερθεί από την Δευτέρα την Τρίτη. Και ποια είναι αυτά τα ευχάριστα γεγονότα που αναμένει να συμβούν μέσα στο Σαββατοκύριακο; Να γίνει για πρώτη φορά πατέρας.

***

Η αιμοδοσία του ΚΚΕ για την Μεσογειακή Αναιμία

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πήρε το ΚΚΕ διοργανώνοντας αιμοδοσία για τους εκατοντάδες πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία στην οποία μαθαίνω πως ανταποκρίθηκαν δεκάδες μέλη του καθώς και νεολαίοι της ΚΝΕ. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως έκανε μπροστά στο 49ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή. Η συγκεκριμένη, όμως, πρωτοβουλία πάρθηκε για να δώσει μία ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αλλά και ενήλικες με Μεσογειακή Αναιμία και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία».

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης για την αιμοδοσία ευχαριστούσαν το ΚΚΕ για αυτή του την πρωτοβουλία, σε ένα τέτοιο καίριο ζήτημα που αφορά τα παιδιά και θα δώσει ανακούφιση στα ίδια αλλά και στις οικογένειές τους. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι μεταγγίσεις ασθενών αναβάλλονται ή ακυρώνονται, παιδιά λαμβάνουν το 1/3 της ποσότητας αίματος που έχουν ανάγκη, συγγενείς ασθενών αναζητούν μόνοι τους αιμοδότες ακόμα και επί πληρωμή, καταλαβαίνει πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και η προσφορά των ανθρώπων που συμμετείχαν.

***

Ήταν υπουργός και τώρα γράφει… όπερες

Ισως λίγοι ενθυμούνται τον Θόδωρο Στάθη που έφερε από την Αμερική ο Ανδρέας Παπανδρέου και χρημάτισε υφυπουργός Άμυνας (το 86 με 87), αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (88-89 υπό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη) και υπουργός Γεωργίας (95-96) και τώρα σε ηλικία 87 ετών ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων αλλά και να γράφει όπερες.

Είναι ίσως ο μοναδικός πολιτκκός που ασχολείται με το να συνθέτει όπερες. Δύο από αυτές ( η «Αντιγόνη» και «Τα γλυπτά του Παρθενώνα») μάλιστα ανέβηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και συνεχίζει.

Έφραψε ακόμα την όπερα την Άλκηση του Ευριπίδη. Τον ρώτησα εάν σπούδασε μουσική, μου απάντησε πως είναι αυτοδίδακτος. Και που έμαθε τις νότες; «Στη Βουλή» μου είπε διαβάζοντας κάτω από τα έδρανα στις ατελείωτες ώρες αγορεύσεων βουλευτών θεωρητικά του Καλομοίρα. Έμαθα και μόνος του πιάνο για το οποίος είναι πολύ υπερήφανος