Τρεις μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της, η πιο συζητημένη ταινία τρόμου της χρονιάς έρχεται επιτέλους και στις ελληνικές αίθουσες. Το «Μίλα μου» (Talk to Me, Αυστραλία/Αγγλία, 2022), το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Ελληνοαυστραλών αδελφών Philippou, γνωστών και ως Rackaracka στους 6,81 εκ. θαυμαστές τους στο Youtube, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήδη από την πρώτη του προβολή στο φεστιβάλ Sundance.

Οι κριτικοί ξετρελάθηκαν με το χειροποίητο φιλμ των Danny και Michael Philippou, οι φήμη διαδόθηκε σχεδόν από στόμα σε στόμα και το «Μίλα μου» σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έλαβε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα προβολής της στους κινηματογράφους τον περασμένο Ιούλιο το πράσινο φως για ένα σίκουελ.

Με μια φρέσκια, σαρωτική ενέργεια, ψυχολογική ένταση και στιγμές ανατριχιαστικής ειλικρίνειας, το «Μίλα μου» φέρει ξεκάθαρα την ιδιαίτερη δυναμική των αδελφών Philippou. Μιλώντας στο Βήμα, οι Danny και Michael Philippou εξομολογήθηκαν πως ο κινηματογράφος ήταν πάντοτε ο απώτερος στόχος.

«Στόχος ήταν πάντοτε μια ταινία μεγάλου μήκους, οπότε το YouTube ήταν κάτι σαν εφαλτήριο γι’ αυτό» εξομολογείται ο Danny και η φωνή του πάλλεται από τον γνωστό ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει και τους δύο κάθε φορά που μιλούν για τη δουλειά τους. «Ποτέ δεν θέλαμε να γίνουμε YouTubers, θέλαμε να γίνουμε κινηματογραφιστές. Απλά κάπως βρεθήκαμε στο YouTube. Και ήταν πολύ διασκεδαστικό και ήταν, επίσης, καλή εξάσκηση».

Οι Danny και Michael Philippou στα γυρίσματα της ταινίας «Μίλα μου».

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 17χρονης Μία, η οποία, ενώ εξακολουθεί να παλεύει με την απώλεια της μητέρας της, βρίσκεται σε μια παρέα εφήβων που έχει ανακαλύψει ένα σκοτεινό αλλά πολύ διασκεδαστικό για τους ίδιους παιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό περιλαμβάνει ένα ταριχευμένο χέρι και δύο τελετουργικές φράσεις που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τους νεκρούς. Και οι δύο αυτές τελετουργικές φράσεις, όπως εξηγεί ο Danny, «συνδέονται με τα υπόρρητα νοήματα της ταινίας».

Η απώλεια της μητέρας, η διαχείριση του πένθους είναι κεντρικό θέμα της ταινίας και αφενός πλουτίζει την αφήγηση, αφετέρου δίνει βάθος και υφή στην κεντρική ηρωίδα, επηρεάζοντας τις αποφάσεις της. Αυτή η επιλογή διαχωρίζει το «Μίλα μου» από άλλες ταινίες του είδους που επενδύουν σε κούφια απότομα κινηματογραφικά ξαφνιάσματα και σπλατεριές. Εδώ, ο τρόμος γεννιέται μέσα από μια σειρά από εντυπωσιακά αληθοφανή εφέ και άψογα λεπτομερή ηχητικό σχεδιασμό που τσακίζει κόκαλα.

Οι Danny και Michael Philippou στα γυρίσματα της ταινίας «Μίλα μου».

«Θέλαμε το “Μίλα μου” να έχει τη μορφή δράματος και ταινίας τρόμου» λέει πάνω σε αυτό ο Michael. Μπορεί λοιπόν η πορεία τους ως RackaRacka να μαρτυρούσε ως τώρα ένα ενδιαφέρον για το gore, όμως οι αδελφοί Philippou αποδεικνύουν με την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία πως είχαν πολλούς κρυμμένους άσσους στα μανίκια τους, αλλά και ότι μπορούμε να περιμένουμε ακόμα να δούμε πολλά από εκείνους στο μέλλον.

«Σίγουρα θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να εξερευνήσουμε οποιοδήποτε είδος. Σε αυτό το στάδιο, ναι, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τη δράση και τον τρόμο, αλλά θα θέλαμε πολύ να κάνουμε ακόμη και μια κωμωδία στο μέλλον» λέει ο Danny και ο Michael σπεύδει να προσθέσει: «Μας αρέσουν τα τρελά gore πράγματα, αλλά για ταινία μεγάλου μήκους, υποθέτω όχι τόσο πολύ ίσως».

«Ο Danny είναι συνήθως η βασική φωνή στο πλατό» λέει ο Michael.

Καθώς μιλούν και ουσιαστικά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με μια ταχύτητα και μια ακρίβεια που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα, αναρωτιέμαι εάν αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν. «Ο Danny είναι συνήθως η βασική φωνή στο πλατό και εγώ παρακολουθώ τα πράγματα περιφερειακά. Έχουμε το ίδιο γενικό όραμα, οπότε αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε διαφορετικά πράγματα» εξηγεί ο Michael.

«Σκηνοθετούμε μαζί πράγματα για το Youtube τα τελευταία δέκα χρόνια, το κάναμε από τα παιδικά μας χρόνια. Έτσι, είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο» συμπληρώνει ο Danny, πυροδοτώντας ένα μεταξύ τους «καβγαδάκι» σχετικά με τον τρόπο που συνεργάζονται. Η στιχομυθία πάει κάπως έτσι:

Michael: Ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικό με τους RackaRacka… όπου συνήθως είμαι εγώ μπροστά από την κάμερα και ο Danny τραβάει καθώς εμένα με χτυπάνε κι εκείνος φωνάζει «προσπάθησε πιο γρήγορα»…

Danny: Ναι, λοιπόν, θα έπρεπε να σε χτυπήσει πιο γρήγορα…

Το μεταξύ τους λεκτικό πείραγμα είναι απολαυστικό. Προτού κλείσουμε τους ρωτώ σχετικά με την καταγωγή τους και τη σχέση τους με την Ελλάδα. «Είμαστε ελληνικής καταγωγής» απαντά ο Michael. «Ο πατέρας μας είναι Ελληνοκύπριος και η μητέρα μας είναι Ελληνίδα. Θέλουμε πολύ να επισκεφτούμε την Ελλάδα. Την έχω επισκεφτεί μια φορά, είχα έναν αγώνα πυγμαχίας πριν από μερικά χρόνια και έμεινα στην Ελλάδα για περίπου ένα μήνα, που ήταν πολύ διασκεδαστικό. Και μιλάμε και λίγα ελληνικά, έτσι δεν είναι Danny;».

«Ναι, μιλάμε λίγα ελληνικά» απαντά ο Michael αλλά, καθώς ο Danny ξεκινά να μιλά στα ελληνικά, αναιρεί. Όσο για το ελληνικό σινεμά, λατρεύουν τις ταινίες «Αστακός» και «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

Η ταινία «Μίλα Μου» προβάλλεται από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες από τη Neo Films.