«Ανοίγει και νομοθετικά ο δρόμος για άμεσες και σημαντικές ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα που επλήγη από τις πρωτοφανείς πλημμύρες» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστηρίζοντας τις διατάξεις της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας θεσμοθετείται ο τρόπος για την χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων μέσω του ΕΛΓΑ. «Μια ενίσχυση που βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό. Μια ενίσχυση που είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «οι ενισχύσεις αυτές θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ζωικό κεφάλαιο και θα ακολουθηθεί για την φυτική παραγωγή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Σημείωσε ότι πρόκειται «για μια ενίσχυση υψηλότερη από αυτή που είχε χορηγηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, καθώς η μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο». Ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι ενισχύσεις αυτές συνοδεύονται από τις ενισχύσεις του πλαισίου της Αγροτικής Αρωγής που στηρίζει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εστιάζοντας στο πάγιο, στο έγγειο  κεφάλαιο, στον εξοπλισμό αλλά και το φυτικό κεφάλαιο.

Για την πρώτη αρωγή που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ποσό ανέρχεται σε 16,2 εκατ ευρώ σε 7.700 αγρότες που αιτήθηκαν στην σχετική πλατφόρμα. «Συνολικά έχουν χορηγηθεί 86,4 εκατ. ευρώ σε περίπου 22.500 αιτούντων συμπολιτών μας και νοικοκυριά, σε λιγότερο από δύο μήνες, και φυσικά το έργο συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς» είπε και πρόσθεσε πως γι αυτό είναι σημαντική και η δεύτερη διάταξη της τροπολογίας, που αφορά την δυνατότητα μετατάξεων υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προωθηθεί το έργο.