Tην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αυτή διατυπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε για τις χώρες της Μεσογείου που έχουν πληγεί διαδοχικά.

Από τις ίδιες πηγές υπενθυμίστηκε ότι τη συγκεκριμένη θέση ο κ. Μητσοτάκης την είχε διατυπώσει και κατά την ομιλία του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είχε προαναγγείλει, άλλωστε, την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9 έτσι ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση αυτή του Πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα, αποσπώντας ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την αποψινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.