Ύστερα από μια ταραχώδη περίοδο τριών εβδομάδων, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έμαθε τον 56ο πρόεδρο της ιστορίας της.

Τη θέση κατέχει εφεξής ο 51χρονος Μάικ Τζόνσον, βουλευτής από τη Λουιζιάνα, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματοος και στηρίζει ανοικτά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζόνσον έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και νομική με ειδικότητα στο συνταγματικό δίκαιο. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2016. Προηγουμένως εργαζόταν ως καθηγητής κολεγίου.

Ποτέ του ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έκρυψε τις συντηρητικές απόψεις του για κοινωνικά θέματα. Ήταν εξ αυτών μάλιστα που συμμετείχαν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και συζητήσεις για την ανατροπή της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, τρεις συνολικά, είχαν αποχωρήσει από τη μάχη κι έμεινε η δική του υποψηφιότητα να «διεκδικεί» την προεδρία στη Βουλή. Τελευταίος χρονικά έκανε πίσω ο Τομ Έμερ από τη Μινεσότα, άνθρωπος με πιο προοδευτική σκέψη από τον Τζόνσον.