Σε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν με κοινή τοποθέτησή τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι και η τελευταία εξέλιξη στο πολιτικό δράμα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματος: «Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος» αναφέρουν τα τρία στελέχη χαρακτηριστικά. Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές από τον Στέφανο Κασσελάκη.

***

Ο Κασσελάκης επιστρέφει την Πέμπτη και συγκαλεί Εκτελεστικό Γραφείο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στο μεταξύ επιστρέφει την Πέμπτη το πρωί από τις ΗΠΑ και αμέσως συγκαλεί (όχι την Πολιτική Γραμματεία που ζητεί η Αχτσιόγλου) αλλά το Εκτελεστικό Γραφείο, στις 4.30 το απόγευμα της ίδια ημέρας, ξεπερνώντας το πιθανόν τζετ λαγκ. Οι πλέον στενοί του συνεργάτες στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και υπενθυμίζουν μάλιστα ότι σε αυτό το όργανο υπέβαλε την παραίτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ρώτησα πάντως έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εάν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης: «Ούτε για πλάκα» μου απάντησε και ανάφερε ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο μετέχει και η Εφη Αχτσιόγλου. Στο ΕΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία. Είναι εφταμελές κομματικό όργανο και μετέχουν σε αυτό οι δύο γραμματείς (Σβίγκου και Βασιλειάδης), η Δώρα Αυγέρη και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ήτοι η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το θέμα που τίθεται είναι τι θα γίνει με την πρόταση της Αχτσιόγλου για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (και όχι του Εκτελεστικού Γραφείου) και εάν θα προσέλθει την Πέμπτη στη συνεδρίαση.

***

Η απόλυτη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

Πάντως μετά τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών επειδή αμφισβητούν τον Πρόεδρο, με τον κ. Κασσελάκη να κατηγορεί στελέχη ότι αντί να κάνουν αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη κάνουν αντιπολίτευση στον ίδιο, με την πιθανότητα της διάσπασης (ή ακόμα και της διάλυσης) να είναι εμφανής, εντύπωση κάνει ο απόλυτη σιωπή που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος υποτίθεται παραμένει θεματοφύλακας της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν κάνει κάποια κίνηση για εκτόνωση; Γιατί δεν εμφανίζεται σε τόση κρίσιμη κατάσταση για το κόμμα στο οποίο επί σειρά ήταν Πρόεδρος;

***

Η Κριστίν Λαγκάρντ, το «efxaristο Giannis» και ο τενίστας αντιπρόεδρος

Ήρθε η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία, όπως μαθαίνω θα συμπέσει με το τέλος του κύκλου των επιτοκίων της ΕΚΤ. Χάρηκε από τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό που συνάντησε στην Αθήνα και πήγε μια βόλτα στην οδό Μητροπόλεως. Να σημειώσω εδώ ότι οι Γάλλοι όταν έρχονται στην χώρα μας πάντα προτιμούν την οδό Μητροπόλεως (όπως επίσης και ο Κάρολος της Αγγλίας και η Καμίλα), πάντα κάτι αγοράζουν από εκεί ή πάντα κάτι θα τσιμπήσουν. Η Λαγκάρντ γύρω στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας πήγε να δειπνήσει και να απολαύσει ελληνικούς μεζέδες στον «Τζίτζικα και στον Μέρμηγκα», μαζί με τρεις από τους διευθυντές της ΕΚΤ. Ο κόσμος την αναγνώρισε και δεν ήταν λίγα τα σέλφι που έβγαλε με τους περαστικούς Έλληνες και τουρίστες.

Η υποδοχή που της επιφύλαξε ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν θερμή. Την ξενάγησε στους χώρους της Τραπέζης της Ελλάδος, της έδειξε τους πολύτιμους πίνακες που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ να ενθουσιάζεται και να ευχαριστεί τον κ. Στουρνάρα στα ελληνικά: «Efxaristo Giannis», έγραψε λίγο πριν φύγει για το ένα από τα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπου ο κ. Στουρνάρας της ετοίμασε έναν welcome cocktail, μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, όπως αντιλαμβάνεστε.

Η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Αθήνα. Είχε ξαναέρθει και το 2009 ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας για να πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην οποία πήραν μέρος δύο βασίλισσες (Σοφία της Ισπανίας και Βεατρίκη της Ολλανδίας) καθώς και πληθώρα πολιτικών, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών.

Με την κάθοδο των τραπεζιτών στην Ελλάδα μαθαίνει κανείς ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς. Για παράδειγμα ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος προτιμά να ανεβαίνει με τα πόδια όσο ψηλά κι αν πάει, παρά με τον ασανσέρ. Ελεγε μάλιστα ότι κάθε όροφος αντιστοιχεί με 400 βήματα. Ο Ισπανός ο οποίος παίζει και θαυμάσιο τένις αντί να περιμένει χθες το ασανσέρ σε πολυτελές ξενοδοχεία της Αθήνας ανέβηκε (σχεδόν τρέχοντας) στον 7ο όροφο με τα πόδια.

Βεβαίως είναι και το δείπνο, που θα παραθέσει την Πέμπτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στο δώμα της Τραπέζης. Με την περίφημη θέμα της φωτισμένης Ακρόπολης. Το δείπνο θα το ετοιμάσει ο σεφ της Τραπέζης και θα είναι, όπως μαθαίνω εξαιρετικό. Θα έχουν ενδιαφέρον οι ομιλίες του Πρωθυπουργού, της κυρίας Λαγκάρντ και του κεντρικού τραπεζίτη. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στο πώς βγήκε η Ελλάδα από την κρίση, τις δυσκολίες που πέρασαν οι πολίτες και πώς φθάσαμε στην επενδυτική βαθμίδα.

***

Δένδιας: Γέφυρα που ενώνει λαούς θα πρέπει να γίνει η Μεσόγειος

Ήταν σημαντική μέσα σε όλη αυτήν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η ομιλία του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια στο συνέδριο του Economist:

«Εμείς οι Έλληνες», είπε «αντιλαμβανόμαστε πάντοτε τη Μεσόγειο ως γέφυρα, όχι ως φυσικό εμπόδιο. Ως γέφυρα που ενώνει λαούς, κουλτούρες, πολιτισμούς. ‘Αλλωστε ο σταθεροποιητικός ρόλος της πατρίδας μας αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες, πάνω από 350 συμφωνίες που έχουμε συνάψει την τελευταία τετραετία, με χώρες από όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις δύο Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών». Και συνέχισε: «Πιστεύουμε επίσης στην παρουσία στην περιοχή μας των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως θεμέλιο σταθερότητας. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μία Αμυντική Συμμαχία, αλλά μια συμμαχία προάσπισης αξιών και αρχών και ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε ακριβώς αυτόν τον ρόλο του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε. «Χαιρέτισε μάλιστα «την απόφαση του προέδρου Ερντογάν χθες να προωθήσει την σουηδική συμμετοχή του ΝΑΤΟ ως νομοθέτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση»

***

Το ΚΚΕ για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνήθως ο Περισσός δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Όμως τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αφήσουν το ΚΚΕ αδιάφορο, το οποίο πιστεύει ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι προϊόν συνωμοσίας, αλλά το αποτέλεσμα του πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν -αργά ή γρήγορα- όλα τα κόμματα αυτού του είδους, τα οποία υπηρετούν το σύστημα πουλώντας ψεύτικες ελπίδες περί “προόδου”, “εκσυγχρονισμού” και πάνω απ’ όλα “εξανθρωπισμού του καπιταλισμού”». Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε σχόλιό του «αυτό το δρόμο ακολούθησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση», επισημαίνοντας ότι «η ελπίδα για κάθε αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο δεν βρίσκεται στην αναβίωση των χρεοκοπημένων συνταγών και των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών, αλλά στην ενδυνάμωση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και σύγκρουσης με το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης».

***

Όσοι του φεστιβάλ επέζησαν από την σφαγή της Χαμάς

Καταφύγιο στην Κύπρο βρήκαν κάποιοι από τους επιβιώσαντες του φεστιβάλ νέων στο Ισραήλ που πνίγηκε στο αίμα μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Haaretz, περίπου 53 επιζώντες της επίθεσης έφτασαν σε ένα «επίγειο παράδεισο» στην Κύπρο. Βρίσκεται στο χωριό Μηλιού της επαρχίας Πάφου. Οι 53 συνοδεύονται από οκτώ ειδικούς από το Ισραήλ, ενώ αρμόδιο προσωπικού τους περιμένει στο resort για να αρχίσει η αποκατάστασή τους. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, την επόμενη εβδομάδα άλλη μια ομάδα επιζώντων θα φτάσει στο νησί.