Σε ηλικία 81 ετών πέθανε την Τρίτη, ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ράουντρι που έγινε διάσημος στον ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Τζον Σαφτ στην ταινία «Shaft» τoυ Γκόρντον Παρκς, αφετηρία του κινηματογραφικού κινήματος Blaxploitation. Ο Ρ. Ράουντρι έγινε διάσημος το 1971 μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Shaft» (Ο μαύρος Πάνθηρας) στην οποία υποδύθηκε τον ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης Τζον Σαφτ. Εκείνη την εποχή η επιτυχία αυτής της ταινίας σήμανε πάρα πολλά για τους μαύρους ηθοποιούς, καθώς χάρη σε αυτή την ταινία δημιουργήθηκε το «κίνημα» των ταινιών Blaxploitation, στις οποίες κυριαρχούσε το μαύρο στοιχείο.

Η ταινία όμως έμεινε στην ιστορία και για το «Theme from ‘Shaft’», το οποίο γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τον Isaac Hayes το 1971. To funk και soul κομμάτι – που έμεινε στην ιστορία της μουσικής – κυκλοφόρησε ως σινγκλ (συντομευμένο και επεξεργασμένο από τη μεγαλύτερη έκδοση άλμπουμ) δύο μήνες μετά το soundtrack της ταινίας. Το «Theme from ‘Shaft’» πήγε στο νο.2 στο Billboard Soul Singles chart (πίσω από το «Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)» του Marvin Gaye ) και στο νο.1 στο Billboard Hot 100 στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο 197. Το τραγούδι θεωρείται ως ένα από τα πρώτα τραγούδια της ντίσκο.

Την επόμενη χρονιά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (τότε, ήταν μόνο ο τρίτος Αφροαμερικανός που κέρδιζε Οσκαρ). Από τότε, το τραγούδι έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις και άλλες ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του σίκουελ του 2000 «Shaft» , για το οποίο ο Hayes ηχογράφησε ξανά το τραγούδι. Το 2004, το πρωτότυπο μουσικό θέμα, έφθασε στο νο.38 στην έρευνα «AFI’s 100 Years…100 Songs» για τα κορυφαία τραγούδια του αμερικανικού κινηματογράφου. (σ.σ. πρόκειται για την λίστα με τα 100 κορυφαία τραγούδια του αμερικανικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου).

Το 1972 στα 14α ετήσια βραβεία Grammy, ο Isaac Hayes κέρδισε 2 βραβεία Grammy. Ένα για την Καλύτερη Ενορχηστρωτική Διασκευή για το «Theme from ‘Shaft’» και ένα άλλο για την Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική που γράφτηκε για μια ταινία ή την τηλεόραση.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Theme from ‘Shaft’» παραμένει ακρογωνιαίος λίθος στη μουσική: συναρπαστική συγχώνευση ποπ, σόουλ, τζαζ και ντίσκο (η έκδοση του άλμπουμ 4:34 παιζόταν σε ντίσκο ενώ η 3: 15 single edit ήταν μια ραδιοφωνική επιτυχία).