H Επισκοπή του Sosnowiec στη νοτιοδυτική Πολωνία σείστηκε από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, που οδήγησε στην παραίτηση του 59χρονου πολωνού επισκόπου Grzegorz Kaszak, την οποία έκανε δεκτή ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ιερέας της συγκεκριμένης Επισκοπής οργάνωσε όργιο ομοφυλοφίλων στο διαμέρισμα του στο οποίο προσκάλεσε έναν άνδρα, που προσέφερε επί πληρωμή τις υπηρεσίες του. Ο άνδρας στο τέλος κατέρρευσε από την υπερβολική χρήση χαπιών κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως ανέφερε το δημοσίευμα του AP.

Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ιερέας είναι ύποπτος γιατί δεν βοήθησε άτομο του οποίου η ζωή κινδύνευε καθώς φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει την Αστυνομία και τους νοσοκόμους να μπουν στο διαμέρισμά του.

Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο παραιτηθείς Kaszak με δήλωσή του καλούσε τους ιερείς της επισκοπής σε μετάνοια και προέτρεπε σε προσευχές για «πληγωμένους και ντροπιασμένους ιερείς». Ξεκαθάρισε ότι ο ιερέας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο θα τιμωρηθεί από την εκκλησία εάν καταδικαστεί διότι «δεν υπάρχει συναίνεση στο ηθικό κακό».

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο επίσκοπος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς η ταχύτητα με την οποία τον απομάκρυνε ο Φραγκίσκος ήταν ασυνήθιστη. Ο Kaszak είχε διοριστεί επίσκοπος το 2009, αφού είχε υπηρετήσει για λίγο ως το Νο2 στο οικογενειακό γραφείο του Βατικανού.