Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

Ευθύνη της Χαμάς η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στο παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες.

«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.

Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό «πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ ο Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα καλέσει εξάλλου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς έκτοτε και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να «αφανίσει» τη Χαμάς.