Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι η οργάνωση δεν θα απελευθερώσει άλλους ομήρους αν δεν επιτραπεί η παράδοση προμηθειών και καυσίμων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Δευτέρα (23/10) απελευθερώθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας δύο ισραηλινές γυναίκες που κρατούνταν αιχμάλωτες από τη Χαμάς και την περασμένη Παρασκευή δύο Αμερικανίδες. Συνολικά κρατούνται περισσότεροι από 220 όμηροι.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε τέσσερις (ομήρους) χωρίς όρους» δήλωσε στο dpa ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπος στον Λίβανο. «Αλλά αν κάποιος θέλει να υπάρξουν περισσότερες απελευθερώσεις, επιμένουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στο εσωτερικό της Γάζας» πρόσθεσε.

Ο Χαμντάν τόνισε ότι είναι βασικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η νοσοκομειακή περίθαλψη, μετά τις καθημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. «Ο λαός στη Γάζα έχει το δικαίωμα στο ελάχιστο των ανθρωπιστικών αναγκών, δηλαδή να μπορεί να νοσηλεύεται για τις πληγές που του προκαλεί το Ισραήλ», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές εναντίον του λαού μας, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν απαχθεί».