Με 83 κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και 83 για έκθεση σε κίνδυνο είναι αντιμέτωπος ο 44χρονος Joseph David Emerson, πιλότος της Alaska Airlines, ο οποίος αποπειράθηκε να ρίξει ένα αεροσκάφος, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας.

Ο 44χρονος καθόταν στο κάθισμα jump seat (μια επιπλέον θέση στο θάλαμο διακυβέρνησης που προορίζεται μόνο για εξουσιοδοτημένο προσωπικό) ενός αεροσκάφους Embraer 175 και προσπάθησε να σβήσει τους κινητήρες ώστε να πέσει το αεροπλάνο.

Το περιστατικό συνέβη στην πτήση 2059 από το Έβερετ της Ουάσινγκτον προς το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η οποία εξετράπη προς το Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ο εκτός υπηρεσίας πιλότος συνελήφθη.

Το περιστατικό δεν συνδέεται με τρομοκρατία

«Να σας ενημερώσω… Βγάλαμε από το κόκπιτ αυτόν τον τύπο που προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες» ακούγεται να λέει ο πιλότος στον πύργο ελέγχου, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το LiveATC. «Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα εκεί πίσω. Νομίζω ότι τον περιόρισαν… Θέλουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (στο αεροδρόμιο) αμέσως μόλις προσγειωθούμε», πρόσθεσε.

Η FAA διευκρίνισε, σε μια ξεχωριστή ενημέρωσή της προς τις εταιρείες σήμερα, ότι το περιστατικό αυτό «δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα» αλλά «είναι πάντα καλό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».