Στον Rashidi Yekini, τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή που πέρασε και από τη χώρα μας φορώντας τα χρώματα του Ολυμπιακού και που σήμερα θα γινόταν 60 χρονών, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1963, ο Rashidi Yekini κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 1993, ενώ είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του έχοντας 37 γκολ σε 58 εμφανίσεις.

Ο Yekini έγινε διάσημος εντός και εκτός Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Ο πανηγυρισμός του κρατώντας το δίχτυ με τα δύο του ενώ κλαίει είναι σίγουρα χαρακτηριστική στιγμή.

Μοναχική ζωή

Ο Yekini σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2005 και έζησε μια ήσυχη, απλή, μοναχική, αλλά σύντομη ζωή στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας, μακριά από την οικογένειά του. Του άρεσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν συναναστρεφόταν πολύ με άλλους ανθρώπους. Υπήρξαν ενδείξεις ότι υπέφερε από κατάθλιψη που προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες.

Στην πατρίδα του γίνεται λόγος για απώλεια μέρους των αποταμιεύσεων του λόγω μιας αποτυχημένης επένδυσης. Υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είχε δώσει μετρητά σε έναν έμπιστο άνθρωπο, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από ένοπλους ληστές που πήραν τα χρήματα.

«Κάποιοι ζήλεψαν τρελά, όταν πήγε στον Ολυμπιακό»

Ο πρώην συμπαίκτης του στην Εθνική ομάδα, ο Σάντεϊ Ολίσε είχε δώσει άλλη εξήγηση για την κατάθλιψή του. «Κάποιοι από τους συμπαίκτες μας ζήλεψαν τρελά, άρρωστα, παθολογικά, από τη στιγμή που ο Yekini αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης και πήγε στον Ολυμπιακό. Υπήρχε μεγάλη ζήλια κι ο ίδιος ο Yekini δεν ήταν αρκετά έξυπνος για να το διαχειριστεί».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρκετοί ζήλεψαν όταν έμαθαν ότι ο Ολυμπιακός είχε προσφέρει στον Νιγηριανό πολλά χρήματα. Τόσο που πλέον δεν του μιλούσαν. Έμεινε μόνος του.

Σύμφωνα με τον Ολίσε το τελειωτικό χτύπημα για τον Yekini ήρθε όταν αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς σε αυτόν που έμελλε να είναι ο τελευταίος αγώνας του με την Εθνική Νιγηρίας. Ήταν η ήττα με 4-1 από τη Δανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ο Ολίσε εξήγησε: «Ένιωθε προδομένος… πώς μπορούσε κάποιος να έχει δώσει τόσα πολλά και να έχει πάρει τόσα λίγα σε αντάλλαγμα από δικούς του ανθρώπους;».

Ο Ολίσε είπε επίσης ότι ήταν απογοητευμένος από τη Νιγηριανή κυβέρνηση καθώς δεν του έδωσαν ποτέ ένα σπίτι που του είχαν υποσχεθεί. Η κόρη του Γιαεμι Γιεκινί αρνείται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα σενάρια δολοφονίας

Τη μυστηριώδη πλευρά του θανάτου του έφερε στο φως ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας Σεγκούν Οντεγκμπάμι, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο Γιεκινί απήχθη  προκειμένου να του επιβληθεί μια εξωφρενική θεραπεία. Υποστηρίζει ότι ήθελαν να θεωρηθεί παράφρων καθώς είχε ακόμα πολλά χρήματα. Τα έδινε για να βοηθήσει κάποιους αλλά όχι πλέον στην οικογένειά του.

Ο φίλος του Τζιμπρίλ Μοχάμεντ, ο οποίος ήταν και δικηγόρος του, είχε πει: «Ξόδεψε τη μισή του περιουσία για την οικογένειά του. Άνοιξε σούπερ μάρκετ στην αδερφή του, αγόρασε πολλά στον αδερφό του, ένα κτίριο στη μητέρα του και χρηματοδότησε στον άλλο αδερφό του όλο το ταξίδι για την Ακτή Ελεφαντοστού, επειδή ήταν καλός ποδοσφαιριστής.

Χρηματοδοτούσε παράλληλα αρκετές φιλανθρωπίες, χωρίς να αφήνει το όνομά του να γίνεται γνωστό. Αλλά ο Ρασίντ μού είπε ότι η αλλαγή στάσης προς την οικογένειά του έγινε, επειδή ενδιαφέρονταν μόνο για τον πλούτο του και τίποτα άλλο».

Το παράξενο σκεύασμα

Όταν πέθανε ο Γιεκινί υπήρξαν δημοσιεύματα για κάποιο παράξενο σκεύασμα που του δόθηκε. Στην πραγματικότητα έρευνα δεν έγινε ποτέ. Το σενάριο ότι τον απήγαγαν μέλη της οικογένειάς του δεν ερευνήθηκε. Ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο του έβαλαν χειροπέδες συγγενείς του, τον πήγαν σε δικό τους γιατρό γιατί έπασχε από διπολική διαταραχή και ύστερα από μια εβδομάδα πέθανε από καρδιά.

Ο Τζιμπρίλ Μοχάμεντ υποστηρίζει ότι ο Ρασίντ δεν είχε ιατρικό ιστορικό. Βρέθηκε νεκρός στις 4 Μαΐου 2012. Λίγες ημέρες μετά, η κόρη του Γιεμίσι αναφέρει ότι ξεκίνησε από τους συγγενείς η διεκδίκηση των χρημάτων του Ρασίντ…