Ο Sir Bobby Charlton δεν είναι πλέον εν ζωή. Όπως έγινε γνωστό από τους οικείους του, απεβίωσε το Σάββατο (21/10) σε ηλικία 86 ετών.

Η είδηση του θανάτου του Charlton σκόρπισε θλίψη σε όλη την ποδοσφαιρική και μη κοινότητα. Επρόκειτο, άλλωστε, για μια εμβληματική προσωπικότητα των γηπέδων που άφησε τεράστια παρακαταθήκη τόσο όσο έπαιζε ποδόσφαιρο όσο και μετά το τέλος της καριέρας της.

Η οικογένεια του Bobby Charlton ενημέρωσε ότι «έφυγε από τη ζωή ειρηνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου». Το 2020 είχε διαγνωσθεί με άνοια που σταδιακά επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του.

Η λαμπρή πορεία του Bobby Charlton 

O Bobby Charlton ήταν εξ όσων είχαν επιζήσει του αεροπορικού δυστυχήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο αεροδρόμιο του Μονάχου, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958. Ο ίδιος τότε ήταν 20 ετών.

Τον απεγκλώβισαν από το αεροσκάφος τελευταίο χρονικά, είχε υποστεί τραύματα στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε επί μία εβδομάδα προτού λάβει εξιτήριο. Εξίσου ισχυρό ήταν, για τον νεαρό ποδοσφαιριστή, και το μετατραυματικό σοκ.

Συνολικά ο Bobby Charlton συνέδεσε το όνομά του με λαμπρές στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996, έχοντας πετύχει τρία τέρματα στη διαδρομή για την κορυφή, βραβεύτηκε την ίδια σεζόν με τη Χρυσή Μπάλα ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη.

Αθροιστικά μέτρησε 107 διεθνείς συμμετοχές με τα «τρία λιοντάρια» (έβδομος της λίστας) και σημείωσε 49 γκολ – τον προσπέρασαν έκτοτε μόνο ο Χάρι Κέιν (61) και ο Γουέιν Ρούνεϊ (53).

Με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων», στους οποίους αγωνίστηκε από το 1956 ως το 1973 φτάνοντας τις 758 συμμετοχές και τα 249 τέρματα, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και φυσικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1968 – δέκα χρόνια από την απώλεια των οκτώ συμπαικτών του.

Στον τελικό του Γουέμπλεϊ είχε σκοράρει τα δύο από τα τέσσερα γκολ της αγγλικής ομάδας για το 4-1 στην παράταση επί της πορτογαλικής Μπενφίκα του Εουσέμπιο.

Το «αντίο» της Μάντσετερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον αποχαιρέτησε ως έναν «εκ των πιο σπουδαίων και πιο λατρεμένων παικτών στην ιστορία του συλλόγου μας».

Περιγράφηκε επίσης ως «ένας ήρωας για εκατομμύρια, όχι μόνο στο Μάντσεστερ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο παίζεται ποδόσφαιρο». Ως ένας ποδοσφαιριστής που «τον θαύμασαν τόσο για το αθλητικό πνεύμα και την ακεραιότητά του όσο και για τις εξαιρετικές ικανότητές του».

Γι’ αυτό και «ο Sir Bobby θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ένας γίγαντας του σπορ».

Ολοκληρώνοντας τη μακρά πορεία του στους αγωνιστικούς χώρους, υπηρέτησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως διοικητικό στέλεχος με ισχυρή γνώμη.

«Η κληρονομιά του θα συνεχιστεί μέσα από το έργο του ιδρύματος Sir Bobby Charlton που αλλάζει τη ζωή», κατέληξε το κλαμπ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον χαμό του.