Ο νικητής των δημοτικών εκλογών της Αθήνας Χάρης Δούκας μεταβαίνει σήμερα για πρώτη φορά ως μελλοντικός δήμαρχος στο Δημαρχείο για να συναντήσει τον ηττημένο των εκλογών Κώστα Μπακογιάννη. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν στον Δήμο Αθηναίων, στο μεταβατικό αυτό στάδιο μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2024, οπότε και θα έχει δοθεί η σκυτάλη από τον κ. Μπακογιάννη στον κ. Δούκα.

Ο κ. Μπακογιάννης με τον κ. Δούκα έχουν επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά. Έως την 1η Ιανουαρίου του νέου έτος όμως αναμένονται να γίνουν πολλά, όπως για παράδειγμα πώς θα στηθεί ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνας (που μάλλον θα είναι ο ίδιος με τον περυσινό, από τον απερχόμενο δήμαρχο) ή το δένδρο που θα έρθει και εφέτος από το Καρπενήσι, ή ακόμα πως γίνει ο εορτασμός στην αλλαγή του χρόνου (ποιοι και πόσοι καλλιτέχνες θα μετάσχουν, ποια συγκροτήματα, τα πυροτεχνήματα, η τηλεοπτική κάλυψη).

Ο κ. Δούκας ωστόσο έδειξε ήδη τις πρώτες προθέσεις του λέγοντας: «Θα ανοίξω τη Βασιλίσσης Όλγας και μετά θα φτιάξω ένα γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας για να δώσουμε ρεύμα στα πολύ φτωχά νοικοκυριά», είπε χαρακτηριστικά.

***

Η παράξενη ιστορία της «Christina O» και ο πίνακας που αγνοείται

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O», πάνω στην οποία γυρίστηκε προσφάτως μέρος της κινηματογραφικής ταινίας Κάλλας, με την Αντζελίνα Τζολί, ανήκε για ένα χρονικό διάστημα στο Πολεμικό Ναυτικό. Ήταν τότε (το 1978) που η Χριστίνα κόρη του Έλληνα μεγιστάνα δεν την ήθελε και σύμφωνα με τη διαθήκη του Ωνάση πέρασε στην κυριότητα του Πολεμικού Ναυτικού για να την χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υψηλοί καλεσμένοι τους. Καλή ιδέα, θα πείτε, πλην όμως ουδείς Πρόεδρος πλην του Χρήστου Σαρτζετάκη την χρησιμοποίησε. Το Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνον της άλλαξε το όνομα, την ονόμασε «Αργώ», αλλά τα έπιπλά της τα μετέφερε τότε στο ΓΕΝ και συγκεκριμένα στο Δώμα του Ναυτικού, ίσως το πιο σύγχρονο οίκημα για δεξιώσεις, τραπεζώματα, που διέθετε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προσέδιδε, προφανώς, ιδιαίτερη λάμψη στους στρατιωτικούς και στους προσκεκλημένους τους να κάθονται στους ίδιους καναπέδες, πολυθρόνες και στις καρέκλες όπου κάποτε κάθονταν η Μαρία Κάλλας, η σύζυγος του μεγιστάνα Τζάκι Ω, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, το ζεύγος Ρίτσαρντ Μπάρτον − Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τζον Φ. Κένεντι. Να τρώνε στα ίδια τραπέζια που έτρωγαν οι παραπάνω, με τα ίδια σερβίτσια, να θαύμαζαν τους πίνακες που είχε ο Ωνάσης. Αλλά δεν κράτησε πολύ η κυριότητα της θαλαμηγού στο Ναυτικό, θεωρήθηκε «κοστοβόρα στη συντήρηση» και πουλήθηκε.

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας Κάλλας πάνω στην θαλαμηγό ( την οποία στο μεταξύ το 1998, την είχε αγοράσει ο φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου, που αμέσως αποκατέστησε το παλιό όνομά της «Christina O» ) ορισμένοι στο ΓΕΝ αναζήτησαν τα έπιπλά της. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα έπιπλα της θαλαμηγού στο Δώμα του Ναυτικού έλειπαν. Στην έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκαν ότι μερικά έπιπλα (και πίνακες) πήγαν στον Ναύσταθμο, άλλα στις υπηρεσιακές οικίες ναυάρχων και ένας πίνακας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με μια όμως διαφορά, ο πίνακας αυτός… αγνοείται εδώ και χρόνια, κατά δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

***

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Αίγυπτο για την ανθρωπιστική βοήθεια

Τα βλέμματα του Μαξίμου, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στρέφονται τώρα προς την Αίγυπτο όπου το Σάββατο αρχίζει η διεθνής διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη διάσκεψη στην οποία θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Κύριος στόχος της Ελλάδας η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους, τη στιγμή που η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Να σημειώσω ότι όσοι πέρασαν χθες από το υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Βασ. Σοφίας σίγουρα πρόσεξαν τους Άραβες πρεσβευτές στην Αθήνα με τους οποίους συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Είπαν μάλιστα ότι προσβλέπουν για την χώρα μας να παραμείνει μια δύναμη ισορροπίας στην περιοχή.

***

Κασσελάκης- Τάιλερ: Ένωση εις γάμου κοινωνίαν

Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ, στη Νέα Υόρκη σχολιάστηκε επαρκώς στη Βουλή, αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε αναρτήσεις τους στα σόσιαλ μίντια, έδωσαν ευχές, ενώ η Έλενα Ακρίτα, αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα και Ισότητα του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε. «Καλοστέριωτοι! Να ζήσετε και να γεράσετε στο ίδιο μαξιλάρι».

Υπήρχαν όμως και βουλευτές που τους απασχόλησε ένα άλλο γεγονός, αφού όπως έλεγαν πρώτη φορά αντιμετώπιζαν στην πολιτική γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η απορία τους αυτή μεταφέρθηκε, μαθαίνω σε έναν από τους σημαντικότερους καθηγητές Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να δώσει έναν ορισμό, τη στιγμή, όπως πάλι έλεγαν ο άνδρας νυμφεύεται και η γυναίκα παντρεύεται. Όταν όμως είναι του ιδίου φύλου πώς λέγεται ο γάμος; Ο κ. καθηγητής αφού εξέφρασε την ανάγκη να βρεθούν καινούργιες λέξεις σε μια κοινωνία που εξελίσσεται συνεχώς, είπε ότι προσωρινά η πλέον κατάλληλη φράση είναι ότι το ζευγάρι «έρχεται σε ένωση εις γάμου κοινωνίαν». Διευκρίνισε, ωστόσο ,για άλλη μια φορά, πως η φράση αυτή είναι προσωρινή.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα.

***

Ασκήσεις ματαιώνονται ή αναβάλλονται λόγω πολέμου

Ίσως αυτή τη στιγμή η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη προσοχή. Προγραμματισμένες ασκήσεις, ωστόσο ματαιώνονται άλλες αναβάλλονται. Συγκεκριμένα ματαιώθηκε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ η Άσκηση Blue Flag 23 (ο Ισραηλινός ΗΝΙΟΧΟΣ) από 29 Οκτ – 9 Νοε 23, με συμμετοχή 4 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Μαθαίνω επίσης ότι αναβλήθηκε για το 2024, η Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Hercules 23 που θα διεξαγόταν στην Ελλάδα με την συμμετοχή Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Ιορδανίας. Πάμε τώρα σε ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα : 10Διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου Μέδουσα 13 από 16 – 24 Νοε 23 στην Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία. 2)Εκπαίδευση ADVANCED TACTICAL LEADERSHIP COURSE στα ΗΑΕ με συμμετοχή Α/Φ της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Η Πρόεδρος διοργανώνει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, καλεί γυναίκες άνω των 35 ετών για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις 24 και στις 25 Οκτωβρίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

***

Ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο

Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο, ενώ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί και ως η διάνοια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο λόγος για τον , Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος μαζί με άλλους 11 διακεκριμένους επιστήμονες ανέλαβε επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. Είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη

***

Κύριε Μητσοτάκη τι ακριβώς κάνετε στο Μαξίμου;

Ήταν απρογραμμάτιστη η επίσκεψη των μαθητών της Στ΄τάξης του 130ου δημοτικού σχολείου στα Κάτω Πατήσια στον Πρωθυπουργό. Να σκεφτείτε ότι εκείνη την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών συνομιλιών που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά οι μαθητές είχαν ήδη «χτυπήσει την πόρτα» του Μεγάρου Μαξίμου, ζητώντας να τον δουν. Ο πρωθυπουργός αμέσως είπε στα παιδιά να περάσουν και τα υποδέχτηκε, μαζί με τους δασκάλους τους, στο σαλόνι του Μεγάρου, όπου είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ιστορία του κτηρίου, για τις δραστηριότητες που φιλοξενεί και για τις υποχρεώσεις που έχει ως πρωθυπουργός. Ίσως να ρωτάτε τι είδους ερωτήσεις έκαναν τα παιδιά στον πρωθυπουργό;

Ενας από αυτούς τον ρώτησε ευθέως τι κάνει ακριβώς στο Μαξίμου και για ποιο λόγο βρίσκεται στον χώρο αυτό; Ο Πρωθυπουργός του απάντησε λέγοντας ότι έχει το έργο της διακυβέρνησης της χώρας, ότι στο Μαξίμου υποδέχεται τους ξένους ηγέτες, ότι από το αυτό το κτίριο ξεκινούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ακόμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και λαμβάνονται οι νομοθετικές πράξεις για την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλος μαθητής ρώτησε τι είναι το Μαξίμου και έμαθε από τον Πρωθυπουργό πως λειτουργεί το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Να σημειώσω ότι προσοχή των παιδιών μονοπώλησε βέβαια για αρκετή ώρα ο Πίνατ, ο οποίος πρώτος έσπευσε να γνωρίσει τους νεαρούς επισκέπτες. Και κάτι ακόμα, ανάμεσα στα παιδιά ήταν και δύο κορίτσια, το ένα κινεζικής καταγωγής και το άλλο τουρκικής.