Η Google αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδέετε κανείς στον λογαριασμό του.

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα λανσάρει τα passkeys, και έτσι οι χρήστες δεν θα εισάγουν πλέον κάποιο κωδικό πρόσβασης αλλά θα «μπαίνουν» είτε με δακτυλικό αποτύπωμα, είτε με Face ID είτε με έναν αριθμό PIN.

H αλλαγή αυτή εντάσσεται στη προσπάθεια αντιμετώπισης των χακερ που συχνά κλέβουν κωδικούς πρόσβασης σε στοχευμένες επιθέσεις με σκοπό να εισβάλλουν σε διαδικτυακούς λογαριασμούς για να κλέψουν χρήματα ή δεδομένα.

Πως λειτουργούν

Τα Passkeys θεωρούνται πιο ασφαλή από τους συνηθισμένους κωδικούς ασφαλείας, καθώς δεν τα διαλέγει ο χρήστης και δεν χρειάζεται να τα απομνημονεύσει. Βασίζονται σε έναν τύπο κρυπτογράφησης που ονομάζεται δημόσιο κλειδί, όπου ένας αλγόριθμος ενώνεται σαν κομμάτια παζλ για να ξεκλειδώσει τον λογαριασμό του χρήση. Όταν συνδέεται, η εφαρμογή ή ο ιστότοπος μοιράζεται έναν αλγόριθμο «δημόσιο κλειδί» με τη συσκευή του, τον οποίο η συσκευή αποκωδικοποιεί χρησιμοποιώντας το μοναδικό «ιδιωτικό κλειδί».

Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να ξεκλειδώσει τη συσκευή του με τον παραδοσιακό τρόπο — με PIN, αναγνωριστικό προσώπου ή δακτυλικό αποτύπωμα — όταν του ζητηθεί. Στη συνέχεια, η εφαρμογή ή ο ιστότοπος αναγνωρίζει τον χρήστη και του επιτρέπει να εισέλθει στον λογαριασμό

Πάντως, η εταιρεία δεν αναγκάζει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τη νέα μέθοδο σύνδεσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επαναφέρουν την παλιά μέθοδο.

Άλλες εταιρείες όπως η Uber και το eBay έχουν επίσης εφαρμόσει τα passkeys. Επιπλέον, στο blog της Google αναφέρεται ότι το WhatsApp βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης συμβατότητας με passkey.