Τρεις ημέρες μετά το πέρας των εκλογών σε Περιφέρειες και Δήμους, το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να μετρά τα κέρδη που αποκόμισε. Η εκτίμηση πως η παράταξη βγήκε ενισχυμένη από τις διπλές μάχες στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι αυθαίρετη και στη Χαριλάου Τρικούπη καλούνται πλέον να διαχειριστούν με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο ό,τι «χτίστηκε» αυτές τις δύο Κυριακές.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Το εκλογικό αποτέλεσμα συζητήθηκε εκτενώς και στην Ευρώπη με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να συγχαίρει, δια του προέδρου του Στέφαν Λέβεν, τους νέους δημάρχους Αθήνας (Χάρη Δούκα) και Θεσσαλονίκης (Στέλιο Αγγελούδη) για την εκλογή τους, αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη για «την εξαιρετική συνολική επίδοση του ΠαΣοΚ».

Σύμφωνα με τους εταίρους του Κινήματος στην Ευρώπη, επικρατεί ενθουσιασμός «με τη νέα πολιτική τάση» που τα εν λόγω αποτελέσματα σηματοδοτούν «τόσο για το ΠαΣοΚ όσο και την Ελλάδα». Άλλωστε, κατά τον Λέβεν, το ΠαΣοΚ, ως ένα κόμμα «προόδου και υπευθυνότητας», είναι αυτό που δείχνει «τον δρόμο προς τα εμπρός» για τη χώρα συνολικά.

Όλο αυτό μάλιστα την ημέρα που συμπληρώνονται 42 χρόνια από το ιστορικό 48.07% και την ανάληψη της εξουσίας από το Κίνημα για πρώτη φορά στην ιστορία.