Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός για τα μέχρι σήμερα δεδομένα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η ανάδειξη στη θέση του δημάρχου Αθηναίων ενός αγνώστου στο ευρύ κοινό, γνωστού, όμως, και αναγνωρισμένου στον επιστημονικό κόσμο καθηγητή κ. Χάρη Δούκα, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Και αυτό, απέναντι σ’ έναν εμπειρότατο στην αυτοδιοίκηση και επιτυχημένο στο παρελθόν αντίπαλο, που στον πρώτο γύρο, ολίγον απείχε από την νίκη. Η «χρυσή ευκαιρία», που ο τέως δήμαρχος ανέφερε στην αρχή της τηλεμαχίας, την οποία και πρότεινε, αποδείχθηκε «χρυσή» για τον νέο δήμαρχο, που το παράδειγμά του είναι και βαθιά διδακτικό για τους νέους μας σήμερα.

Το δεύτερο, εξίσου εντυπωσιακό γεγονός είναι η αλλαγή των αποτελεσμάτων μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου με τους ίδιους ψηφοφόρους, οι οποίοι, ως αποδεικνύεται, άλλαξαν την πρώτη επιλογή τους. Γιατί; Η ταπεινή δική μου απάντηση έχει δύο σκέλη: πρώτον, ενοχλήθηκαν οι ψηφοφόροι, ακόμη και οι οπαδοί της Ν.Δ., από την αλαζονεία του επικρατούντος απόλυτα στην πολιτική ζωή του τόπου κόμματος, και κυρίως από τις προκλητικές παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και την έντονη στήριξή του σε υποψήφιους, που αποδεδειγμένα απέτυχαν, έχοντας μάλιστα πλήξει οι ίδιοι τη ζωή των πολιτών. Αποτέλεσμα αυτών των ανάρμοστων ενεργειών: όλοι οι υποστηριχθέντες απέτυχαν με εξαίρεση τον κ. Δ. Πτωχό, και αυτός, με την στήριξη του κ. Α. Σαμαρά, και η Ν.Δ. επτώχευσε στον δεύτερο γύρο. Είναι φανερό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η καταψήφιση της Ν.Δ. λειτούργησε ως… δημοψήφισμα.

Δεύτερον, η εμφάνιση ενός αντικειμενικά αξιόλογου υποψήφιου είναι λογικό και δίκαιο να ελκύει τους ψηφοφόρους, που ξέρουν να αξιολογούν. Και αποδείχθηκε ότι στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί!

Το γεγονός, όμως, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η αποχή των πολιτών, που παρουσιάζεται όχι μόνον στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εθνικές.

Αποτέλεσμα αυτής της αποχής είναι να μην εκφράζεται η πραγματική βούληση του λαού αλλά η βούληση μιας πλειοψηφίας. Το θέμα, πιστεύω, ότι πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς μας, ανεξαρτήτως κόμματος, γιατί οι συνέπειες μακροχρόνια θα είναι πολύ αρνητικές..

Ως γέννημα θρέμμα της Αθήνας χειροκροτώ την εκλογή του νέου δημάρχου, χειροκροτώ σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνικής ζωής την αξιοκρατία, που σήμερα, δυστυχώς, είναι δυσεύρετη.

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.