Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στη Μέση Ανατολή καθώς οι πιο σημαντικοί ηγέτες αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή επιδιώκοντας την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή μετέβη και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κοέν, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προειδοποίηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη

Νωρίτερα, ο Γερμανός Καγκελάριος είχε συνάντησή με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη Χαμάς – Ισραήλ, ενώ ο ιορδανός μονάρχης περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης προσφύγων στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

«Δεσμευόμαστε μαζί με τους εταίρους μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απαραίτητο, διότι ο κόσμος εκεί χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα. Έχουμε καθήκον να ανακουφίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε τη διάκριση: «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς και η Χαμάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό τους. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς προειδοποίησε «ρητά» την Χεζμπολάχ και το Ιράν «να μην επέμβουν στην σύγκρουση». Το θέμα είναι, υπογράμμισε, «να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή». Σε αυτό συμφώνησε και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’, ο οποίος προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγούσε στην άβυσσο». Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει, τόνισε και ζήτησε και εκείνος την προστασία των αμάχων. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική», σημείωσε.