Ένα από τα κράτη που έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτημα είναι χωρίς αμφιβολία η Αίγυπτος, η οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια ως μεσολαβητής στη σύγκρουση όχι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων αλλά και μεταξύ των αντιμαχόμενων παλαιστινιακών φατριών.

Μάλιστα, ήταν το πρώτο αραβικό κράτος που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ το 1978 – μετά από αρκετούς πολέμους με το εβραϊκό κράτος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την εμπόλεμη σύρραξη στην περιοχή, όλοι εστιάζουν στον έλεγχο που έχει η Αίγυπτος σε μία από τις δύο χερσαίες οδούς έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πέρασμα της Ράφα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περιμένουν στην πλευρά των συνόρων της Γάζας, ενώ εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν αναγκαία βοήθεια είναι σταθμευμένα στην αιγυπτιακή πλευρά. Πολλά ακόμη κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθύνονται επίσης προς τα σύνορα.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το άνοιγμα της διάβασης, η οποία επίσης φέρεται να έχει χτυπηθεί από πολλά ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Το Κάιρο έχει διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση μέσω του περάσματος της Ράφα για πολλά χρόνια – σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν ουσιαστικά την Αίγυπτο ότι ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος ισχύει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την πλήρη εξουσία στον θύλακα, το 2007.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα και γιατί είναι το σωσίβιο της Γάζας;

Οι περιορισμοί ίσχυσαν κυρίως λόγων ανησυχιών για την ασφάλεια στο Βόρειο Σινά, όπου οι αιγυπτιακές αρχές εμπλέκονται εδώ και καιρό σε μια θανατηφόρα σύγκρουση με τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αλλά, σύμφωνα με το BBC, η τρέχουσα απροθυμία της Αιγύπτου να ανοίξει το πέρασμα χωρίς σαφείς όρους και εγγυήσεις μπορεί να αφορά περισσότερο την προσπάθεια αποφυγής μιας μαζικής φυγής Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, λέει ότι οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται μια μεγάλη εισροή κατοίκων της Γάζας – για τους οποίους στη συνέχεια θα είναι υπεύθυνοι, για αόριστο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η Αίγυπτος δεν θέλει να παίξει κανέναν ρόλο σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μόνιμη επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Φαίνεται έτοιμη να επιτρέψει σε αλλοδαπούς και Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να φύγουν, αλλά θέλει αυτό να εξαρτηθεί από το εάν θα επιτραπεί να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι το Ισραήλ φαίνεται να θέλει σχεδόν το αντίθετο – να επιτρέψει σε περισσότερους Παλαιστίνιους να φύγουν από ό,τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Αίγυπτος, περιορίζοντας παράλληλα το ποσό της βοήθειας που θα μπορούσε να λάβει η Γάζα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει ακόμη μια θέση που θα επέτρεπε το άνοιγμα της διάβασης.

Την ίδια ώρα οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται για την επίλυση του αδιεξόδου, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη Γάζα πλησιάζει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.