Η Εθνική Ελλάδας δεν πήρε το αποτέλεσμα που έψαχνε στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ολλανδία. Η ήττα με 1-0 από πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 93′ την αναγκάζει να κυνηγά ένα θαύμα και να ενδιαφέρεται επί της ουσίας για τη δεύτερη ευκαιρία που χαρίζουν τα πλέι οφ του Nations League.

Στα του αγώνα, με οδηγό τα όσα είχαν συμβεί στο Αϊντχόφεν πριν από 40 ημέρες, ο Γκουστάβο Πογέτ πήγε στη λογική των τριών στόπερ προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, αλλά και για να ελέγξει καλύτερα τους «οράνιε». Στην επίθεση από την άλλη ο Ουρουγουανός εκλέκτορας πόνταρε στον Ιωαννίδη παρέα με τον Μασούρα. Δύο παίκτες που τρέχουν, πιέζουν και μπορούν να παίξουν με πλάτη.

Μέχρι το 14′ η Ελλάδα κρατούσε τον έλεγχο, είχε και μία υποψία ευκαιρίας σε αδύναμη κεφαλιά του Μαυροπάνου, αλλά στη συνέχεια η Ολλανδία πήρε την κατοχή ψάχνοντας τον τρόπο να γκρεμίσει την ελληνική άμυνα.

Πήγε να το κάνει με πέναλτι λίγο πριν από το ημίωρο, όταν διαιτητής και το VAR είδαν τράβηγμα του Κουλεριάκη στον Φαν Ντάικ. Ο Βλαχοδήμος πάντως κράτησε το μηδέν με τρομερή επέμβαση στην εκτέλεση του Βέχορστ και γνώρισε την καθολική αποθέωση στην OPAP Arena.

Λογικό όχι μόνο για το πέναλτι, αλλά και για τη γενικότερη εμφάνιση του πρώτου μέρους, καθώς ήταν εκεί σε όλες τις φάσεις που απείλησαν οι Ολλανδοί. Ο Βλαχοδήμος κράτησε γερά, αλλά η Εθνική δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα, χωρίς ωστόσο να πάθει κάποια ζημιά μέχρι την ανάπαυλα.

Ανέβηκε, δεν άντεξε

Στα πρώτα λεπτά του β’ μέρους υπήρξε deja vu καταστάσεων και… Βλαχοδήμου. Ο διεθνής γκολκίπερ άρχισε με ακόμα μία εντυπωσιακή επέμβαση, προτού στο 50′, ο Ιωαννίδης φτάσει τελείωσε μόνος του και άστοχα μια εντυπωσιακή ενέργεια από τα δεξιά.

Το παιχνίδι ήταν, βέβαια, στα μέτρα των Ολλανδών, με την Ελλάδα να είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τον ρυθμό τους, ψάχνοντας τους κενούς χώρους για αντεπιθέσεις.

Ο Πογέτ έχασε τον Μπακασέτα (τραυματίστηκε και μπήκε ο Φούντας), άλλαξε τον σχηματισμό με τέσσερις στην άμυνα και φρέσκαρε το κέντρο βάζοντας τον Σιώπη για περισσότερα τρεξίματα και πίεση.

Με την πάροδο του χρόνου η Εθνική διόρθωσε τις κακοτεχνίες στην άμυνα και ταυτόχρονα πήρε θάρρος να βγει μπροστά ψάχνοντας το κόλπο γκρόσο.

Αργά αλλά σταθερά έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της κι παίζοντας με Ιωαννίδη, Γιακουμάκη και Παυλίδη στην επίθεση πήγε για το… all in.

Παρόλα αυτά στο 90′ ήρθε η ψυχρολουσία. Η Ολλανδία κέρδισε πέναλτι για κράτημα του Παυλίδη στον Ντάμφρις, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά. Η φάση ελέγχθηκε εκ νέου και ο Φαν Ντάικ, που πήρε την ευθύνη, νίκησε στο 93′ τον Βλαχοδήμο για το 0-1.

Στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων υπήρξε έλεγχος στο VAR για νέο πέναλτι του Ρέτσου στον Μπρόμπεϊ, ενώ αποβλήθηκε κι ο έξαλλος Πογέτ.

Το 0-1 δεν άλλαξε, η Εθνική λύγισε στις καθυστερήσεις και πλέον μόνο με θαύμα ελπίζει σε απευθείας πρόκριση στα τελικά. Επί της ουσίας κοιτάζει από τώρα τα playoffs του Nations League.

Οι συνθέσεις

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης (61′ Σιώπης), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81′ Παυλίδης), Μπακασέτας (60′ Φούντας), Μασούρας (77′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Χετρούιντα (46′ Μάλεν), Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Χάρτμαν (74′ Μίκι Φαν Ντε Φεν), Ρέιντερς, Βίφερ (81′ Ντε Ρον), Σίμονς (62′ Φέρμαν), Μπέρχβαϊν, Βέχορστ (62′ Μπρόμπεϊ)