Εντείνονται τις επόμενες ώρες οι βροχές, που σημειώνονται από σήμερα το πρωί (17/10) στα δυτικά και βόρεια της χώρας και βαθμιαία θα επεκταθούν έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/10 στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από σήμερα το μεσημέρι οι βροχές στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στα νησιά του Ιονίου και στη Μακεδονία θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα μετά το απόγευμα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 18/10 θα επηρεάσουν το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και τα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 18/10, οι τοπικές βροχές θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, όπου βαθμιαία έως το βράδυ θα σταματήσουν.

Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 18/10 για τις περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας, όπου αναμένονται τα εντονότερα και μεγαλύτερα ύψη βροχής, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Meteo.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης τις επόμενες ώρες (από το απόγευμα της Τρίτης 17/10 έως το πρωί της Τετάρτης 18/10), κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 17-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

  • από τις μεσημβρινές ώρες η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος
  • από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
  • από αργά το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία.

Τη νύχτα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν, αλλά πρόσκαιρα θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Θεσσαλία και πιθανώς η βόρεια Εύβοια.