Tα πρώτα γυρίσματα της ταινίας «Maria» με την Αντζελίνα Τζολί πραγματοποιούνται στο Κατάκολο και όπως είναι φυσικό η πρόσβαση του κόσμου για να δει από κοντά την αγαπημένη σταρ είναι ανέφικτη. Ως γνωστόν, στην ταινία του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν, η 48χρονη ηθοποιός ενσαρκώνει την κορυφαία λυρική τραγουδίστρια Μαρία Κάλλας. Στο λιμάνι της πόλης βρίσκεται η «Χριστίνα», η εμβληματική θαλαμηγός εντός της οποίας θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα, όπως και στην πόλη του Πύργο της Ηλείας.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση από την εταιρία που έχει την ευθύνη των πωλήσεων της ταινίας παγκοσμίως, η «Maria» αναφέρεται στα τελευταία χρόνια της υψιφώνου που πέθανε στο Παρίσι το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Mετά τα ελληνικά γυρίσματα, η παραγωγή της ταινίας θα μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι και η Βουδαπέστη.

Η «Maria» είναι διεθνής συμπαραγωγή. Παραγωγοί της είναι ο Χουάν ντε Ντίος Λαρέν (αδελφό του σκηνοθέτη Π. Λαρέν με τον οποίο ίδρυσε την εταιρία Fabula), ο Γιόνας Ντόρνμπαχ για την γερμανική εταιρεία Komplizen Film και ο Λορέντζο Μιέλι για την εταιρία The Apartment. Σίγουρα στα συν της ταινίας ανήκει το γεγονός ότι το σενάριο έγραψε ο Στίβεν Νάιτ (συνεργάτης του Λαρέν στην «Spencer») του οποίου η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «Peaky Blinders» (είναι συν δημιουργός της) έχει προκαλέσει αίσθηση σε εκατομμύρια θεατές.

«Απίστευτα ενθουσιασμένος» που κρατά τα ηνία στην παραγωγή της «Maria» δηλώνει ο Πάμπλο Λαρέν, ο Χιλιανός σκηνοθέτης της τριλογίας του πραξικοπήματος της Χιλής («Τόνι Μανέρο», «Post Mortem», «Νο») ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια έχει ανοίξει τα φτερά του στο Χόλιγουντ με τις βιογραφικές ταινίες «Jackie» (για την ζωή της Τζάκι Κένεντι) και «Spencer» (για την ζωή της Λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ). Και οι δύο αυτές ταινίες οδήγησαν τις ηθοποιούς που τις υποδύθηκαν, την Νάταλι Πόρτμαν και την Κρίστεν Στιούαρτ αντιστοίχως, στις υποψηφιότητες των Οσκαρ στην κατηγορία του Α ρόλου. Ο Λαρέν δήλωσε επίσης ότι με την «Maria» ελπίζει να φέρει «και πάλι σε πρώτο πλάνο για το κοινό όλου του κόσμου, την αξιοσημείωτη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας».

Σε ότι αφορά τους ηθοποιούς αρκετά μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η επιλογή του Τούρκου ηθοποιού Χαλούκ Μπιλγκινέρ για τον ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Μπιλινγκέρ είναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους ηθοποιούς της Τουρκίας και έχει πρωταγωνιστήσει στην βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα ταινία «Χειμερία νάρκη» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν. Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι Ιταλοί Στο διεθνές καστ της «Maria», συμμετέχουν επίσης οι Ιταλοί Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, Αλμπα Ροχρβάχερ και Βαλέρια Γκολίνο, αλλά και ο υποψήφιος για το Οσκαρ Β’ ρόλου για την «Εξουσία του σκύλου» Αμερικανός ηθοποιός Κόντι Σμιντ- Μακ Φί.