Ο Νταριούς Μερτζουί, ένας από τους πλέον διακεκριμένους Ιρανούς σκηνοθέτες και η σύζυγός του βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου, στο σπίτι τους, κοντά στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε την Κυριακή η ιρανική Δικαστική Αρχή.

Η διάσημος κινηματογραφιστής, Ηλικίας 83 ετών, είχε σκηνοθετήσει το 1969 την «Αγελάδα», μια από τις πρώτες ταινίες του νέου κύματος του ιρανικού κινηματογράφου.

«Στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, διαπιστώσαμε πως ο Νταριούς Μερτζουί και η σύζυγός του, η Βαλιντέχ Μοχαμαντιφάρ, σκοτώθηκαν με πολλαπλά πλήγματα από μαχαίρι στον λαιμό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στην επαρχία Αλμπόρζ, κοντά στην Τεχεράνη, Χοσεΐν Φαζελί-Χαρικαντί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.

Σε συνέντευξή της η σύζυγος του σκηνοθέτη είχε κάνει γνωστό πως πρόσφατα είχε απειληθεί από ένα άτομο και ότι άγνωστοι είχαν διαρρήξει την κατοικία τους.

Ωστόσο και σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές ιρανικές Αρχές: «η έρευνα έδειξε πως δεν υποβλήθηκε καμία μήνυση για την παράνομη είσοδο στην έπαυλη της οικογένειας Μερτζουί και για την κλοπή αγαθών τους».

Ο Νταριούς Μερτζουί εκτός από την ταινία η «Αγελάδα» είχε σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, και τις ταινίες «Ο Κύκλος» (1974), «Οι Ενοικοι» (1987), «Χαμούν» (1990), «Σάρα» (1993), «Λεϊλά» (1996).

Από το 1980 έως το 1985 ο κινηματογραφιστής διέμενε στη Γαλλία, όπου σκηνοθέτησε «Το ταξίδι στη χώρα του Ρεμπώ».