Η ιστορία της Αμερικανίδας Becky Hammon είναι γνωστή τοις πάσι. Μία θρυλική μορφή του μπάσκετ γυναικών στις ΗΠΑ παίζοντας επί 16 διαδοχικές σεζόν στο WNBA (NY Liberty, San Antonio Stars), ολοκλήρωσε την καριέρα της το 2014 κι ακολούθησε αμέσως μετά τον δρόμο της προπονητικής ούσα εξ αρχής μέλος του τεχνικού τιμ στους Spurs υπό τον μυθικό Gregg Popovich.

Στην πορεία αυτών των οκτώ ετών (2014-2022) η Hammon έγινε αρχικά η πρώτη γυναίκα που, το 2015, ανέλαβε ομάδα του Summer League οδηγώντας την μάλιστα στον τίτλο. Λίγα χρόνια αργότερα πέρασε εκ νέου στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που, στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, έγινε επικεφαλής τεχνικού τιμ σε ομάδα του NBA ύστερα από την αποβολή του «προϊσταμένου» της στη δεύτερη περίοδο του αγώνα με τους Los Angeles Lakers.

Η σειρά της Λίας Γκουζίνη

Ως η «Ελληνίδα Hammon» θα ήταν ταιριαστό να χαρακτηριστεί από το Σάββατο (14/10) η Λία Γκουζίνη. Η άμεση συνεργάτιδα του κόουτς Γιώργου Σκαραφίγκα χρειάστηκε να καλύψει τη θέση του όταν αυτός αποβλήθηκε στον αγώνα του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ για τη 2η αγωνιστική της Basket League και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που καθοδήγησε ομάδα της πρώτης κατηγορίας, έστω και για λίγα λεπτά.

Η ίδια ήταν πέρυσι αυτή που είχε κοουτσάρει το Μαρούσι στον τελικό του Final Four της Elite League, έχοντας λάβει προηγουμένως το βάπτισμα του πυρός με τη Δάφνη.

Όπως η Hammon αντίστοιχα και η Λία Γκουζίνη, έχει αφήσει το δικό της σημάδι στο μπάσκετ. Προτού καταλήξει να είναι η πρώτη βοηθός του (συζύγου της) Γιώργου Σκαραφίγκα από τα χρόνια του στον Πανελευσινιακό, κουβαλάει πίσω της μία μακρά πορεία και ως μια εξαιρετική σκόρινγκ γκαρντ των ελληνικών παρκέ (Άνω Λιόσια, Αθηναϊκός). Με την Εθνική μάλιστα είχε καταγράψει δε 64 συμμετοχές και είχε σημειώσει συνολικά 344 πόντους.

Σήμερα η Becky Hammon είναι μέλος του Hall of Fame του αμερικανικού μπάσκετ, τόσο ως παίκτρια όσο και ως προπονήτρια, όπως επίσης η επικεφαλής του σταφ των Las Vegas Aces, έχοντας προσθέσει στο βιογραφικό της πρωτάθλημα του 2022 στο WNBA.

Η Λία Γκουζίνη έριξε το πρώτο οχυρό, απομένει πια να γκρεμίσει ολόκληρο το κάστρο.