Επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να εκτοξεύουν νερό για να διαλύσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η συγκέντρωση είχε απαγορευτεί καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών είχε επικαλεστεί κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Αψηφώντας ωστόσο την απαγόρευση αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και του Μακρόν.

«Ζούμε σε μια χώρα αστικού δικαίου, σε μια χώρα όπου έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε θέση και να διαδηλώσουμε. Είναι άδικο να απαγορεύουμε σε μια πλευρά και να δίνουμε άδεια σε μια άλλη», υποστήριξε 29χρονη, αναφερόμενη στην απαγόρευση συγκεντρώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ισραηλινό λαό.

Το διάγγελμα Μακρόν

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μακρόν είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση προτρέποντας τους πολίτες να μην μεταφέρουν στη Γαλλία τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία εβραϊκών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων συναγωγών και σχολείων.

Αναφερόμενος στην ανάφλεξη της βίας μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή τόνισε πως αυτό που έγινε ήταν «σεισμός για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο». «Όσοι συγχέουν το παλαιστινιακό ζήτημα και τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας διαπράττουν έναν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό σφάλμα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε το Ισραήλ να δώσει «ισχυρή» αλλά «δίκαιη» απάντηση στη Χαμάς για την «τρομοκρατική επίθεση» του περασμένου Σαββάτου, η οποία στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. «Η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μακρόν, «είναι πάντοτε μια ισχυρή και δίκαιη απάντηση».

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τρομοκρατικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς – μέσω στοχευμένων ενεργειών, αλλά προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία», ανέφερε.

Ενημέρωσε ότι δεκατρείς Γάλλοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό άλλων δεκαεπτά η τύχη των οποίων αγνοείται.

Αναφερόμενος στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως ο μόνος τρόπος είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.