Πέραν της κυβερνητικής ανακοίνωσης για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία αναφέρει ότι αποφασίστηκε επαυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας (άλλωστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, τα διαβάσατε πρώτοι χθες από αυτή τη στήλη), έχω να προσθέσω και τούτο: Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, κρίνεται αρκετά σοβαρή και αναφέρθηκε πως θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του Πρωθυπουργού στη διάρκεια της συνεδριάσεως ότι «θα συναντιόμαστε συχνότερα».

Όπως καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να γίνει μια προσπάθεια ώστε να «περιχαρακωθούν» (έτσι ακριβώς ειπώθηκε) τα ελληνοτουρκικά σύνορα από την νέα κρίση της Μέσης Ανατολής. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει στις 23 Οκτωβρίου εκτάκτως στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλή Γερλικάγια ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης.

Για τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, για τα οποία υπήρξε ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη ε.τ. Θεμιστοκλή και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, υπάρχει ετοιμότητα και συνεχές monitoring στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπάρχουν, άλλωστε, σύνδεσμοι της Χαμάς και επί ευρωπαϊκού εδάφους, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει μετακίνηση από την Παλαιστίνη προς την Ευρώπη. Ο κ. Δεμίρης είπε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίας, ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί και διάφορα sites από χώρες που πρόκεινται στην Χαμάς για να βγάζουν συμπεράσματα.

***

Ό απρόσκλητος ακροατής στην ομιλία Πρωθυπουργού στην Τρίπολη

Ας δούμε τώρα μερικά αυτοδιοικητικά ενόψει και του μεθαυριανού δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός, μετά την στήριξη που παρείχε στον Κώστα Μπακογιάννη, μετέβη στην Τρίπολη για στήριξη του Δημήτρη Πτωχού υποψήφιου Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Και εκεί συνέβησαν ορισμένα γεγονότα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Πρώτα από όλα στη συγκέντρωση έδωσε δυναμικό παρών ο βουλευτής Κώστας Βλάσης. Η εκλογική του περιφέρεια η Αρκαδία είχε δώσει τα λιγότερα ποσοστό για τον κ. Πτωχό.

Ο κ. Βλάσης προφανώς για να δείξει ότι στηρίζει άρχισε από το πρωί να αποστέλλει στους πάντες SMS δείχνοντας τον ενθουσιασμό του επειδή στηρίζει Πτωχό. Αλλά το καλύτερο που συνέβη στην Τρίπολη είναι ότι την ομιλία Μητσοτάκη(και Πτωχού), παρακολούθησε από ένα μπαλκόνι και ο αντίπαλος του κ. Πτωχού… Πέτρος Τατούλης. Το γραφείο του, βλέπετε, βρίσκεται, όπως μου έλεγαν χθες γαλάζιοι βουλευτές, κοντά στον χώρο όπου θα μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης, έτσι βγήκε στο μπαλκόνι και τον άκουσε. Αλλά δεν έμεινε εκεί, παρακολούθησε και την περιοδεία που έκανε ο Πρωθυπουργός. Πάντως η εκτίμηση των γαλάζιων είναι ότι ο κ. Πτωχός θα κερδίσει τελικά την Κυριακή την περιφέρεια.

***

Η νέα σύμμαχος του Αγοραστού

Στη Θεσσαλία, όπου μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό υπήρξε μια θετική εξέλιξη για τον Αγοραστό. Τη συμπόρευσή της και τη στήριξη στον Κώστα Αγοραστό, ενόψει του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών, ανακοίνωσε η επικεφαλής των «Ενωμένων Θεσσαλών» Ελευθερία Τζανακούλη. Και εδώ η εκτίμηση των γαλάζιων είναι ότι ο Αγοραστός θα κερδίσει την εκλογή έστω και με οριακή πλειοψηφία.

***

Τι γύρευε ο Κασσελάκης στην Αυγή;

Ορισμένοι την χαρακτήρισαν ως έναν προεδρικό αιφνιδιασμό». Ο Στέφανος Κασσελάκης, εκεί που καθόταν στο γραφείο του στην οδό Κουμουνδούρου και έκανε τα τηλεφωνήματά του, συσκεπτόμενος με τους πιο στενούς συνεργάτες του, ξαφνικά, χωρίς να πει τίποτα, φεύγει από το γραφείο του και κατευθύνεται προς τα γραφεία της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», στην οδό Δεληγεώργη, στην Πλατεία Μεταξουργείου, όπου και πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη. Μαζί του και οι άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας, οι οποίοι έμαθαν που πήγαινε ο Πρόεδρος, μόνον όταν έφθασαν στα γραφεία της εφημερίδας. Κτυπά την πόρτα για να του ανοίξουν. Κανείς δεν τον περίμενε. Οποία έκπληξη, ο Πρόεδρος του κόμματος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα γραφεία της εφημερίδας απροειδοποίητα.

Κατευθύνεται στο στούντιο του «Κόκκινου», εκείνη την ώρα είχε εκπομπή η αθλητικογράφος Αλέκα Ζουμή με το «Σκορ στο Κόκκινο». Ξαφνιάστηκε και αυτή, ωστόσο ο «σύντροφος» Κασσελάκης έμεινε στο στούντιο για συνέντευξη. Έδωσε μια πολιτική συνέντευξη στην εμπειρότατη Αλέκα Ζουμή και όταν τελείωσε πρόσεξε έξω από το ραδιοφωνικό στούντιο ένα παιδάκι. Ήταν ο μικρός Άρης 7,5 ετών, γιος της κυρίας Ζουμή που διάβαζε τα μαθήματά του. Έβγαλαν σέλφι και εν συνεχεία μίλησε στους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα σταθεί δίπλα στην εφημερίδα, η οποία και δεν θα κλείσει, «όλα θα τα φτιάξουμε» τους είπε.

***

Ο Στέφανος αναχωρεί (ίσως και την Δευτέρα) για Αμερική

Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αμερική. Κατά πάσα πιθανότητα φεύγει ή την Δευτέρα ή το πολύ την Τρίτη και όπως ειπώθηκε θα φέρει εδώ στην Ελλάδα τα χειμερινά του ρούχα και διάφορα άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Απλώς να θυμίσω ότι δεν πέρασε και πολύ καιρός που ο προηγούμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν και αυτός στις ΗΠΑ και έμεινε εκεί περίπου έναν μήνα. Και όλα αυτά την ώρα που πυκνώνουν τα «σύννεφα» στην Κουμουνδούρου μέρα με τη μέρα, με το ρήγμα ανάμεσα στους νέους «προεδρικούς» που πλαισιώνουν τον Στέφανο Κασσελάκη και την «αριστερή» εσωκομματική αντιπολίτευση να βαθαίνει.

***

Στο Πυροβολικό στη Θήβα για 20 ημέρες θητείας

Και μετά την Αμερική θα πείτε, τι λέτε ότι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης; Τον περιμένει το δύσκολο Συνέδριο, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνεργάτες του αποκαλύπτουν πότε θα καταταγεί. Ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Άλλες όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα παρουσιαστεί είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Μάρτιο, με περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η περίπτωση του Μαρτίου. Πιθανολογείται πως το ζήτημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το αν θα προβεί ή όχι σε διαγραφές στελεχών για λόγους εσωκομματικής πειθαρχίας, απασχολούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελε να παραδεχτεί.

Εκείνο όμως που κλείδωσε είναι ότι όταν και όποτε θα καταταγεί, θα καταταγεί στο Πυροβολικό, στην Θήβα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι θα κάνει, ως Έλληνας του εξωτερικού, μόνον 20 ημέρες θητεία και το υπόλοιπο θα το εξαγοράσει (σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με την στρατολογία). Έως ότου όμως ορκιστεί δεν επιτρέπεται να φύγει από το στρατόπεδο, εκτός εάν ισχύσουν άλλα μέτρα (και άλλες αποφάσεις) για τον κ. Κασσελάκη. Πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις έως τώρα δεν έχουν ποτέ συναντήσει αρχηγό πολιτικού κόμματος, φαντάρο. Παλαιότερα υπήρχε νόμος (μπορεί να ισχύει και σήμερα, ποιος αλήθεια να ξέρει) που οι εκλεγμένοι βουλευτές του έθνους έκαναν μειωμένη θητεία. Ο κ. Κασσελάκης όμως είναι εκλεγμένος Πρόεδρος κόμματος και όχι εκλεγμένος βουλευτής. Είναι αυτό που λένε «εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός». Και αφού πάμε στο παρελθόν να θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός «καρατόμησε» έναν γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, όταν πληροφορήθηκε πως ήταν… ανυπότακτος.

***

Θεοδώρα Τζάκρη; Ιωβ ή Ιωνάς είχε μεγάλη υπομονή;

Η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας για την υπομονή του Κασσελάκη μπέρδεψε τον Ιώβ με τον Ιωνά. Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην υπομονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μπέρδεψε δύο πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, τον Ιώβ και τον Ιωνά. Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, πως «η υπομονή του Κασσελάκη ξεπερνά και αυτή του Ιώβ στην κοιλιά του κήτους!”. Το λάθος της έγκειται στο γεγονός ότι κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο Ιώβ ήταν εκείνος που δεν αμφισβήτησε ποτέ την πίστη του, δείχνοντας μεγάλη υπομονή, παρά τα μεγάλα πάθη και δοκιμασίες που πέρασε. Από την άλλη πλευρά, ο Ιωνάς ήταν εκείνος που τον κατάπιε το τεράστιο κήτος και έμεινε τρεις ημέρες στην κοιλιά του.

***

Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει και στο υπουργείο Εξωτερικών

Όσοι βρέθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας σίγουρα θα πρόσεξαν τον σημαιοστολισμό γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Είναι η σημαία της Κορέας που κυματίζει μαζί με την ελληνική στους δρόμους της Βασ. Σοφίας. Τι συμβαίνει; Ο σημαιοστολισμός αυτός γίνεται προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κορέας Χαν Ντακ Σου που φθάνει σήμερα στην χώρα μας.

Αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών κυματίζει μια άλλη σημαία. Είναι η σημαία του Ισραήλ η οποία κυματίζει ανάμεσα στην ελληνική σημαία και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειώσω ότι στις δυτικές πρεσβείες που βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ανυψώθηκε η σημαία του Ισραήλ. Με την εισβολή όμως των Ρώσων στην Ουκρανία ύψωσαν την ουκρανική σημαία. Να υπενθυμίσω επίσης ότι το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή των Ελλήνων φωτίστηκε με τη σημαία του Ισραήλ δείχνοντας έτσι την καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών εις βάρος του Ισραήλ.

***

Ποια είναι τα τέσσερα αεροδρόμια επαναπατρισμού εν μέσω πολέμου

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους. Ένα άλλο αεροδρόμιο που εξυπηρετούν πτήσεις από και προς το Ισραήλ είναι το αεροδρόμιο Γλαύκος Κληρίδης της Λάρνακας της Κύπρου, το αεροδρόμιο στο Μαρακές στο Μαρόκο, ενώ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνουν και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας καθώς και το αεροδρόμιο Μπαντούμι της Γεωργίας.

***

Θα παραιτηθεί ο Κασιδιάρης;

Λένε πως η νίκη έχει πολλούς πατέρες αλλά η ήττα είναι ορφανή. Αυτό λοιπόν ισχύει για το μόρφωμα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, στο οποίο ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει για το ότι ο ηγέτης τους ούτε θα «διοικήσει» τον Δήμο Αθηναίων, ούτε στον β γύρο βρέθηκε και συγχρόνως κατάφερε να συγκεντρώσει το πιο χαμηλό ποσοστό της δημοτικής του καριέρας.

Η γκρίνια στον κύκλο των υποστηρικτών του από την Κυριακή το βράδυ δίνει και παίρνει. Λάδι στην φωτιά όμως δίνει και η πρωτιά σε σταυρούς της δημοσιογράφου, Δέσποινας Γιάννας, μια υποψηφιότητα που όπως είχαμε γράψει, από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε προκάλεσε κρύο ιδρώτα στα υπόλοιπα στελέχη του Κασιδιάρη. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσους δημοτικούς συμβούλους εκλέγει η παράταξη. Γιατί αν είναι μόνο δύο, που είναι το πιο πιθανό, τότε την μία θέση θα την λάβει ο ίδιος ο Κασιδιάρης και την άλλη η κ. Γιάννα.

Με το δεδομένο ότι ο Κασιδιάρης δεν μπορεί να συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ερώτημα είναι αν θα παραιτηθεί από την θέση ώστε να παρίσταται στις συνεδριάσεις κάποιος άλλος στη θέση του. θα το κάνει όμως ή θα επιλέξει μόνο την Δέσποινα Γιάννα να τον εκπροσωπεί αφήνοντας τους άλλους ακροδεξιούς δελφίνους να ψήνονται στα εσωκομματικά ζητήματά τους ;