Στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο ΚΥΣΕΑ το οποίο συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, θα είναι  ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ, καθώς και η ανάλυση-εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα.

Τα λυπηρά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή έχουν θέσει το κυβερνητικό επιτελείο -ειδικότερα σε διπλωματικό επίπεδο- σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης έκρηξης στην Μέση Ανατολή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά ταύτα, κυριαρχεί η ψυχραιμία και όλες οι κινήσεις των εμπλεκομένων πλευρών, στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και αξιολογούνται συνεχώς. Έχει ήδη υπάρξει παράλληλα, μια πρώτη ανάλυση για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα οι σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε πρόσφατα επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες, όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος έρχεται από την χθεσινή (11/10) υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και η ΕΥΠ τις προηγούμενες ώρες έχουν προχωρήσει από τη δική τους πλευρά, στις απαραίτητες αξιολογήσεις της κατάστασης με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ θα υπάρξει παρουσία και αντίστοιχη ενημέρωση και του ΚΥΣΕΑ.

Για το πρώτο φάσμα των συνεπειών του πολέμου η κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει τις οικονομικές συνέπειες, τουλάχιστον αντίστοιχου μεγέθους, όπως αυτές της Ουκρανίας που ήταν κυρίως  ενεργειακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι γεγονός πως διατηρεί ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Το Κάιρο, είναι από τους βασικούς «ρυθμιστές» των αραβικών χωρών στην περιοχή, με την ελληνική πλευρά να έχει δυνατότητα άμεσης επαφής για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η Αθήνα, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έδωσε το στίγμα της ξεκάθαρης διπλωματικής κατεύθυνσης που ακολουθεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο Ισραήλ, όπως και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «βάρβαρη επίθεση της Χαμάς».

Τέλος, επί της σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και η «αποστροφή» της Τουρκίας από τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για το κράτος του Ισραήλ και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μεσανατολικό, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της Χαμάς. Μια τέτοια παρέμβαση της Τουρκίας, που δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις της επί του θέματος, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις προσπάθειες που γίνονται τους τελευταίους μήνες από τα δυο διπλωματικά σώματα.