Ίσως ήταν ο μοναδικός προπονητής που προπονούσε βουλευτές, υπουργούς, περιφερειάρχες ακόμα και μελλοντικό πρωθυπουργό. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «Ξανθός» ή ο «κόουτς», όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ως βουλευτής και μετέπειτα ως υφυπουργός Αθλητισμού, μακράν ο καλύτερος προπονητής πολιτικών (με την στενή έννοια του όρου) που πέρασε ποτέ από την Βουλή, πολύ καλύτερος από τους διαδόχους του, όπως για παράδειγμα ο Λεβέντης ή ο Γιάννης Τραγάκης.

Είχε βεβαίως τις ιδιορρυθμίες του, όπως εκείνο το… «γαλλικό» λεξιλόγιό του (που προβλημάτιζε τους πάντες), είχε ακόμα τα γούρια του, ήταν υπερβολικά προληπτικός, πλην όμως ήταν ο δάσκαλος στο μπάσκετ. Δεν χαριζόταν σε κανέναν όταν έκανε λάθος, ακόμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έπαιζε εκείνη την εποχή με το νούμερο 18 στη φανέλα του, που είχε το σύνθημα «ο αθλητισμός είναι ζωή». Είχε όμως παράλληλα και τις αδυναμίες του.

Η πρώτη και καλύτερη αδυναμία του ήταν η προσήλωσή του στα ριμπάουντ και στην άμυνα, λέγοντας ό,τι το καλύτερο για έναν πολιτικό είναι τόσο η άμυνα όσο και το ριμπάουντ, παρά οι πόντοι. Σε δύο πολιτικούς έδωσε τον μπασκετικό τίτλο «σούτινγκ γκαρντ» ( shooting guard) δηλαδή του μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται σε μια από τις 5 παραδοσιακές θέσεις στην ομάδα μπάσκετ.

Στόχος του σούτινγκ γκαρντ, έλεγε, ήταν η μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων, με αποτέλεσμα να αποτελεί το βασικό επιθετικό εργαλείο της ομάδας. Ο πρώτος, κατά Ιωαννίδη shooting guard, ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Εργασίας, τότε, τον οποίο μάλιστα ο Ιωαννίδης τον έχρισε ως τον καλύτερο υπουργό shοoting guard της… Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλος ευρωπαίος υπουργός που να έπαιζε μπάσκετ. Και ο δεύτερος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή, ο τότε βουλευτής Μητσοτάκης διέκοψε τις προπονήσεις του.

Η ομάδα μπάσκετ των βουλευτών έδινε αγώνες εντός έδρας (στο γήπεδο του Έσπερου στην Καλλιθέα) και εκτός κυρίως με φιλανθρωπικές οργανώσεις, παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές, αλλά και με δημοσιογράφους. Άλλωστε πάντα οι δημοσιογράφοι ήθελαν να παίξουν με πολιτικούς, όταν δεν έπαιζαν μεταξύ τους, είτε ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ και μια τέτοια ευκαιρία δεν την άφησαν να πάει χαμένη.

Πέρασαν από την προπονητική εποπτεία του Γιάννη Ιωαννίδη πολλοί πολιτικοί, οι περισσότερο των οποίων, εκείνη την εποχή ήταν υπουργοί ή, όπως τα έφεραν τα πράγματα, έγιναν στο μέλλον υπουργοί. Ήταν εκεί οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Αγοραστός (ο πλέι μέικερ της ομάδας), Χρήστος Δήμας, Χρήστος Σταϊκούρας, Μάξιμος Σενετάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ανδρέας Λοβέρδος. Μια φορά ήρθε μαζί με τον Λοβέρδο και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά, οι κακές γλώσσες είπαν, πως τσακώθηκε με τον κόουτς και δεν ξαναήρθε.

Ε, δεν ήθελε κανείς και πολύ να τσακωθεί με τον προπονητή: Για παράδειγμα το παιχνίδι δεν τελείωνε, εάν δεν κέρδιζε η ομάδα του, ή όταν κάποιος «αναιδής» του έπαιρνε την μπάλα από τα χέρια τότε (ως προπονητής, παίχτης και… διαιτητής) έδινε… φάουλ. Ήταν όμως εκτός γηπέδου ένας καλοκάγαθος πολιτικός, θρησκευόμενος (ποτέ δεν έβρισε τα θεία), πολύ καλός στην παρέα. Μπορεί στο γήπεδο να μην χαμογελούσε, αλλά έβαζε τρίποντο στην συντροφιά με το γέλιο και τα ανέκδοτά του.

***

Γιατί ο «κόουτς» δεν έγινε ποτέ περιφερειάρχης

Αυτός ακριβώς ο απότομος και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, πολλές φορές προκαλούσε προβλήματα στον ίδιο αλλά και στο κόμμα του. Όλοι τον θυμήθηκαν τώρα που έφυγε την εποχή που ό ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με επίσημο στήριγμα από τη ΝΔ, με αντίπαλο των Απόστολο Τζτζικώστα. Λόγω του έκρυθμου χαρακτήρα του, πήρε μόλις 21% με τον Τζτζικώστα να παίρνει το 79%. Και τότε, όπως θυμούνται οι βουλευτές της ΝΔ, τους πίεζε να τον ακολουθήσουν στην περιφέρεια και να εγκαταλείψουν την Βουλή λέγοντάς τους: «Ξυπνάτε ρε, στη Βουλή μας θέλουν μόνον για να ψηφίζουμε μνημόνια».

***

Η μεταχρονολογημένη χειραψία Κασσελάκη- Τσίπρα

Από την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για πρώτη φορά από το βήμα αίθουσας της Βουλής, θέλω να σταθώ σε μερικά στιγμιότυπα: Στο θερμό χειροκρότημα με το οποίο υποδέχτηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα, όταν μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ήταν επίσης η πρώτη φορά μετά από χρόνια που δεν προήδρευε. Και το γεγονός ότι πήγε κατευθείαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αγκάλιασε έχει και αυτό τη σημασία του. Ακόμα σημείωσα ότι πολλοί βουλευτές πέραν του χειροκροτήματος έσπευσαν (όπως η Όλγα Γεροβασίλη) να τον φιλήσουν.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας και κάθισε στη θέση του, ξεχνώντας να χαιρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν όμως, το συνειδητοποίησε αμέσως μετά – ή κάποιος του το… «σφύριξε» – και σηκώθηκε για να πάει να μιλήσει με τον προκάτοχό του, στον οποίο, εξάλλου, έκανε και μία μικρή αναφορά στη διάρκεια της ομιλίας του.

***

Τα παράπονά σας στο Μαξίμου

Με τη συμπλήρωση 100 ημερών νέας διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ άρχισαν τα… «συντροφικά μαχαιρώματα» (όπως θα έλεγε και η Βάσω Παπανδρέου). Ορισμένοι υπουργοί άφησαν αιχμές εναντίον προκατόχων τους για άστοχες ενάργειες, παραλείψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Υπήρξε όμως και μια δήλωση για χάος στα νοσοκομεία, που σίγουρα θα ενόχλησε τους διατελέσαντες υπουργούς της προηγούμενης τετραετίας, δηλαδή τους Πλεύρη, Κοντοζαμάνη, και Γκάγκα. Προφανώς αισθάνθηκαν ότι έχουν θιγεί (ενώ δεν έπρεπε) κα μετέφεραν, όπως έμαθα, τα παράπονά τους στο Μαξίμου. Δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει τυχαίο το γεγονός ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε μια ερώτηση για την κατάσταση στα νοσοκομεία, αναγκάστηκε να αναφερθεί εκτενώς στα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας τόσο της προηγούμενης τετραετίας (την πολιτική δηλαδή στο υπουργείο των Πλεύρη, Κικίλια, Κοντοζαμάνη και Γκάγκα), αλλά και στην πολιτική που ακολουθήθηκε στο Υγείας στις πρώτες 100 μέρες μετά τις εκλογές.

***

Κουμουτσάκος πάει Ουνέσκο

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, επέστρεψε στην οργανωτική του θέση στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θα παραμείνει όμως πολύ στην Αθήνα. Μαθαίνω (άλλωστε το λέει και ο ίδιος) ότι σε λίγες ημέρες τοποθετείται μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην Ουνέσκο. Θα μετακομίσει δηλαδή στο Παρίσι. Μια θέση την οποία υπηρέτησαν στο παρελθόν οι Βασίλης Βασιλικός και Γιώργος Αναστασόπουλος (πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ) και θα αντικαταστήσει την κυρία Διαμαντοπούλου (που πήγε εκεί επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Κουμουτσάκος δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της Ελλάδος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

***

Το ασυμβίβαστο του υποψηφίου ευρωβουλευτή

Επειδή μου λένε ότι έδειξαν ορισμένοι βουλευτές ενδιαφέρον τώρα που επισημοποιήθηκε η εκλογή των ευρωβουλευτών να γίνει με σταυρό, με πληροφορούν από την έδρα του ευρωκοινοβουλίου ότι όποιος βουλευτή επιθυμεί να μεταπηδήσει στο ευρωψηφοδέλτιο, θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από βουλευτής. Αυτό βεβαίως δυσκολεύει κάποιους που ίσως να μη έχουν σίγουρη την εκλογή τους. Όταν οι ευρωεκλογές θα πλησιάσουν θα μάθουμε πόσοι και ποιοι τελικά θα είναι υποψήφιοι της ΝΔ στο ευρωψηφοδέλτιο

***

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων

Tους παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (Amputee Football Hellas) συνάντησαν, προκειμένου να τους ευχηθούν καλή επιτυχία στο Nations League, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σταμάτης, κατά την αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Υπουργός κ. Παπασταύρου, αρμόδιος του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Κυβέρνησης στην Εθνική μας Ομάδα, η οποία, μέσω της δράσης της, αναδεικνύει τη σημασία του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης. Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας, με τη δύναμη και τη θέλησή τους, αποδεικνύουν ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο για την ενεργό συμμετοχή στις αθλητικές διοργανώσεις.