Υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα ορίζεται από γεωπολιτικές προτεραιότητες αλλά από κανόνες δικαίου για όλους, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Κυρίως ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η οποία «συζητείται εδώ και 20 χρόνια χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν τη διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου είτε αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες», χωρίς να φωτογραφίσει κάποια εξ αυτών, συμπληρώνοντας από την άλλη πλευρά πως κι «εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ούτως ή άλλως η Κυβέρνηση είχε λάβει ρόλο συνδέσμου ύστερα από τη σύνοδο της Αθήνας στα τέλη Αυγούστου και επί των συμφωνηθέντων κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης μάς υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα του προϋπολογισμού», διότι όπως εξήγησε «η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους».

«Εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις όπως η κοινή αγροτική πολιτική εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια», έκλεισε τις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.