Στη Γρανάδα της Ισπανίας πραγματοποιείται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο και αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε., το κομμάτι της διεύρυνσης, τις συζητήσεις για την ένταξη νέων μελών, τη στρατηγική ατζέντα, το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή δύο κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, «πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική μας θέση», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο Συμβούλιο με σταθερές θέσεις: για τη διεύρυνση ως μια διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, με κανόνες με βασικό κριτήριο το σεβασμό στο κράτος Δικαίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει σήμερα ότι η χώρα μας ως κράτος – μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί αν συμβάλλει στη σχετική συζήτηση με αυτή την εμπειρία.

Για το Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό θα επαναλάβει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή θα επιμείνει στο ότι τα θέματα αυτά πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ότι χρειάζεται μια ευελιξία, ώστε τα κράτη μέλη να χαράσσουν τη δική τους δημοσιονομική διαδρομή για να πετύχουν δημοσιονομική προσαρμογή.

Για τις ενταξιακές συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο του CNBC, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όσον αφορά το ζήτημα της βοήθειας στην Ουκρανία Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που θέτει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφορούν τόσο στο οικονομικό ζήτημα όσο και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.