Η Άννα Μαρία Τσικρικώνη, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά» είναι το πρόσωπα για το οποίο ακούγονται μόνο καλά λόγια. Μετά από πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης στον Α’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, πλέον διεκδικεί θέση στο περιφερειακό συμβούλιο στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η κα Τσικρικώνη δηλώνει ότι η δημιουργία μιας σύγχρονης Περιφέρειας που θα στέκεται στο πλευρό του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι βασική προτεραιότητα.

Κυρία Τσικρικώνη, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και κατ΄επέκταση του συνδυασμού που συμμετέχετε, «Αττική Μπροστά»;

Προτεραιότητα του Συνδυασμού «Αττική Μπροστά» είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης Αττικής, όπου οι πολίτες της θα ζουν με ασφάλεια και ποιότητα ζωής! Αυτό συνεπάγεται ότι δίνεται προτεραιότητα στη Προστασία του πολίτη και θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές, διαχείριση των απορριμμάτων – προστασία του περιβάλλοντος , οικονομική ανάπτυξη – επενδύσεις , εξυπηρέτηση του πολίτη- καθημερινότητα- ψηφιακός μετασχηματισμός , προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων , χωρίς να σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα δεν αποτελούν σοβαρά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν βήμα – βήμα , μέρα με την ημέρα.

Μπορεί η περιφέρεια Αττικής να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα;

Η Περιφέρεια Αττικής επιβάλλεται να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα . Με την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της καινοτομίας, με την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και απόκτηση γνώσης, την δημιουργία κινήτρων και ενίσχυσης των επιχειρήσεων ,με χρήση του ψηφιακού μετασχηματισμού , με την καλύτερη διασύνδεση έρευνας και παραγωγής και φυσικά με την καλύτερη συνεργασία Περιφέρειας και Επιχειρηματικού κόσμου. Όλα είναι μέσα στους σχεδιασμούς του Νίκου Χαρδαλιά για την Αττική .

Θα δώσετε έμφαση στην εξάλειψη φαινομένων έμφυλης βίας;

Ασφαλώς και μια βασική προτεραιότητα στην οποία θα ενσκύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Περιφέρεια είναι αυτή της εξάλειψης της έμφυλης βίας. Ένα μεγάλο κομμάτι της έμφυλης βίας είναι η ενδοοικογενειακή βία, Επιτρέψτε μου να πω ότι, προσωπικά, ως γυναίκα και ως μέλος της επιτροπής ισότητας της ΚΕΔΕ, είναι ένα θέμα που με απασχολεί και με ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να ενισχύσουμε τις δομές εκείνες που απευθύνονται στις κακοποιημένες γυναίκες , να τις ενημερώσουμε ότι δεν είναι μόνες, ότι μπορούν κάπου να απευθυνθούν και ότι το σύστημα θα λειτουργήσει για την προστασία τους. Χρειάζεται εξωστρέφεια, ενημέρωση και πραγματικό ενδιαφέρον ώστε να όλοι αυτοί που υφίστανται έμφυλη βία , να μη διστάσουν να την καταγγείλουν .

Εσείς κα Τσικρικώνη με χρόνια αυτοδιοικητικής εμπειρίας στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού και ομολογουμένως σπουδαίο έργο θα θέλατε να μας πείτε τι μάθατε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;

Τα δεκατρία χρόνια στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από θέσεις ευθύνης σε δύσκολες εποχές και με πολλές προκλήσεις, με έκαναν να καταλάβω τη μεγάλη σημασία της και το τεράστιο ρόλο της στην ζωή και στην ευημερία των δημοτών -πολιτών!! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που κράτησε όρθια, αν και ήταν βαλλόμενη και η ίδια, την κοινωνία τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Ήταν εκείνη που στήριξε τις μικρές επιχειρήσεις και έβαλε πλάτη κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης εποχής του covid.

Πέρα από όλα τα άλλα, η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που κτίζει και συντηρεί τα σχολεία μας, που προάγει και αναπτύσσει τον τοπικό αθλητισμό, τον πολιτισμό, φροντίζει για την καθαριότητα του τόπου μας, υποστηρίζει τις τοπικές , μικρές επιχειρήσεις, ακούει τα προβλήματα των πολιτών καθημερινά και ψάχνει λύσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει δράση επί του πεδίου, είναι μεράκι και αγάπη για τον τόπο σου και το έργο σου το βλέπεις καθημερινά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, αναμφισβήτητα, ένας ισχυρός πυλώνας της Κοινωνίας μας.

Με τον Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλο, τρέξατε πολλα και σημαντικά έργα στο Δήμο με την αρωγή και όλης της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων. Πλέον διεκδικείτε να προσφέρετε στην Περιφέρεια Αττικής. Πως βιώσατε αυτή την μετάβαση;

Είχα τη χαρά και την τύχη να είμαι με τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, από την αρχή της Δημαρχιακής του πορείας. Είχα την ευκαιρία να μάθω κοντά του πάρα πολλά και τον ευχαριστώ που μου έδωσε τη δυνατότητα να αποτελέσω και εγώ έναν από τους συντελεστές του μεγάλου έργου που έγινε κατά την διάρκεια των εννέα χρόνων της θητείας του!! Ένα έργο μετρήσιμο και σπουδαίο . Μπορώ λοιπόν να πω ότι τώρα αισθάνομαι έτοιμη , έμπειρη και ικανή να κάνω ένα βήμα παραπάνω και μαζί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, έναν άνθρωπο ικανό , δραστήριο, αποτελεσματικό και μεθοδικό , να πάμε την Αττική Μπροστά , γιατί θέλουμε και μπορούμε.