Τις 10 καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για το 2023 στις ΗΠΑ παρουσιάζει η έκθεση του U.S. News & World Report. Αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στην πρώτη εικοσιπεντάδα της λίστας της έκθεσης, απαιτούν διδακτορικό δίπλωμα ή ανήκουν στον ιατρικό τομέα. Άλλες θέσεις εργασίας με τις υψηλότερες αποδοχές που απαιτούν γενικά μόνο ένα πτυχίο τετραετούς φοίτησης περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας στην πληροφορική, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ και τις επιχειρήσεις.

Παρά την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα συνεχίζουν να εστιάζουν περισσότερο στην ανθρώπινη φροντίδα.

Οι 10 καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας του 2023:

1. Αναισθησιολόγοι – Μέσος ετήσιος μισθός: 310.000 ευρώ

Αυτή η άκρως εξειδικευμένη καριέρα είναι η πρώτη στον κατάλογο των επαγγελμάτων με τις υψηλότερες αποδοχές. Οι ώρες εργασίας για έναν αναισθησιολόγο βέβαια, μπορεί να είναι πολλές και απρόβλεπτες, καθώς ακολουθούν το πρόγραμμα του χειρουργείου. Οι αναισθησιολόγοι πρέπει να είναι εκεί τόσο για προγραμματισμένες επεμβάσεις όσο και για επείγουσες διαδικασίες, γεγονός που αυξάνει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της εργάσιμης καθημερινότητας.

2. Γναθοχειρουργοί – Μέσος ετήσιος μισθός: 295.000 ευρώ

Οι χειρουργοί αυτοί αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, τραυματισμών και ελαττωμάτων μέσα και γύρω από το στόμα και τη γνάθο. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων προβλημάτων που είναι πιθανό να διαχειριστούν είναι οι φρονιμίτες, οι παραμορφωμένες γνάθοι και οι όγκοι και οι κύστεις της γνάθου και του στόματος. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων. Εργάζονται σε νοσοκομεία, μεγάλα ιατρικά κέντρα και οδοντιατρεία, ενώ μπορεί να είναι καθηγητές σε οδοντιατρικές σχολές ή επόπτες ειδικευομένων σε εκπαίδευση.

3. Μαιευτήρας και γυναικολόγος – Μέσος ετήσιος μισθός: 280.000 ευρώ

Πρόκειται για μια ιατρική ειδικότητα που επικεντρώνεται στην παροχή ιατρικής φροντίδας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Ενώ το πρόγραμμα εργασίας συνήθως περιλαμβάνει την παρακολούθηση ασθενών σε τακτική προγραμματισμένη βάση, η φροντίδα μιας ασθενούς που γεννάει ένα παιδί μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας και απαιτεί εφημερία για τα γεγονότα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας ενός τέτοιου γιατρού.

4. Χειρουργός – Μέσος ετήσιος μισθός: 200.000 με 280.000 ευρώ

Κατά μέσο όρο, ένας γενικός χειρουργός εργάζεται 50-60 ώρες την εβδομάδα (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που διατίθεται για εφημερίες). Ανάλογα με το ιατρείο, οι χειρουργοί μπορεί να εφημερεύουν σχεδόν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

5. Ορθοδοντικός – Μέσος ετήσιος μισθός: 190.000 με 250.000 ευρώ

Οι ορθοδοντικοί ειδικεύονται σε διορθωτικά μέτρα για τα δόντια και συχνά λαμβάνουν παραπεμπτικά από τους γενικούς οδοντιάτρους των ασθενών. Αυτοί οι γιατροί λαμβάνουν συχνά ακτινογραφίες, εφαρμόζουν σιδεράκια, δημιουργούν προστατευτικά στόματος και εκτελούν άλλες διαδικασίες ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των ορθοδοντικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα φθάσει μέχρι το 2031 τις 6.300, σημειώνοντας αύξηση 5% από το 2021.

6. Ιατρός, Παθολόγος – Μέσος ετήσιος μισθός: 250.000 ευρώ

Οι παθολόγοι είναι γιατροί που διαγιγνώσκουν ασθένειες και διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις χρησιμοποιώντας όργανα, ιστούς και υγρά του σώματος και εργάζονται συχνά με πλήρες ωράριο.

7. Ψυχίατρος – Μέσος ετήσιος μισθός: 235.000 ευρώ

Σε αντίθεση με τους ψυχολόγους, οι ψυχίατροι είναι ιατροί. Αφού λάβουν προπτυχιακό πτυχίο, πρέπει να ολοκληρώσουν την ιατρική σχολή, ακολουθούμενη από ένα πρόγραμμα ειδίκευσης. Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον: ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία, προγράμματα αποκατάστασης και φυλακές. Η ψυχιατρική αναμένεται να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ειδικότητες τα επόμενα χρόνια με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ να προβλέπει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 9% από το 2021 έως το 2031.

8. Νοσηλευτής αναισθησιολόγος – Μέσος ετήσιος μισθός: 190.000 ευρώ

Η νοσηλευτική τείνει να πληρώνει καλά σε γενικές γραμμές σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες καριέρες, ενώ οι νοσηλευτές αναισθησιολόγοι αμείβονται ιδιαίτερα καλά. Αν και ο ρόλος τους είναι παρόμοιος με αυτόν του αναισθησιολόγου, δεν ολοκληρώνουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης.

9. Παιδίατρος – Μέσος ετήσιος μισθός: 130.000 – 185.000 ευρώ

Οι παιδίατροι βγάζουν λιγότερα από τους παθολόγους και τους γενικούς ιατρούς, αλλά εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερα αμειβομένων επαγγελματιών.

10. Πιλότος, συγκυβερνήτης και μηχανικός πτήσης – Μέσος ετήσιος μισθός: 130.000 – 185.000 ευρώ

Η εργασία στον κλάδο των αερομεταφορών μπορεί να σημαίνει πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί επίσης σε έναν καλό μισθό. Ο πιλότος ή κυβερνήτης έχει συνήθως τη μεγαλύτερη εμπειρία στον χειρισμό ενός αεροπλάνου και επιβλέπει τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Ο συγκυβερνήτης είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία κατά τη διάρκεια της πτήσης και βοηθά τον κυβερνήτη με τις αρμοδιότητες στο πιλοτήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μηχανικοί πτήσης πραγματοποιούν ελέγχους πριν από την πτήση, παρακολουθούν την πίεση της καμπίνας του αεροπλάνου, αξιολογούν πόσα καύσιμα καίγονται και εκτελούν άλλα σημαντικά καθήκοντα. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης στα νέα αεροσκάφη, οι θέσεις εργασίας των μηχανικών πτήσης είναι πλέον λιγότερες.

Πηγή: ot.gr