Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα ότι θα στείλουν κατασχεθέντα μικρά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πιστεύεται ότι επί χρόνια κατάσχει όπλα που προέρχονται από το Ιράν και προορίζονται για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές στην Υεμένη, τα οποία μεταφέρονταν συνήθως με αλιευτικά πλοία.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Τα όπλα αναμένεται να είναι μικρά όπλα, όπως πιστόλια και είναι απίθανο να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης, τη στιγμή που όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των όπλων που επιθυμεί η Ουκρανία.

Τα κατασχεθέντα όπλα που πρόκειται να μεταφερθούν είναι επίσης απίθανο να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ροή δυτικών όπλων προς το Κίεβο.

Πέρυσι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει ότι ένα πολεμικό του πλοίο κατάσχεσε από διακινητές στα διεθνή ύδατα νότια του Ιράν, ιρανικά όπλα, που περιλάμβαναν πυραύλους εδάφους – αέρος και κινητήρες για πυραύλους κρουζ,

Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε νέα κονδύλια για την Ουκρανία στο προσωρινό νομοσχέδιο για τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες που ενέκρινε το Σάββατο για να κρατήσει ανοιχτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απροθυμία ορισμένων Ρεπουμπλικανών να χορηγήσουν κονδύλια για το Κίεβο.

Το κίνημα των Χούτι της Υεμένης που πολεμάει εναντίον μια συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδικής Αραβία σε μια σύρραξη στην οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες και η οποία έχει ως αποτέλεσμα το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από την ξένη βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην σύμμαχο τους Σαουδική Αραβία να θέσει τέλος στον πόλεμο και συνδέουν μέρος της αμερικανικής στρατιωτική  υποστήριξης προς το βασίλειο με τον τερματισμό της εμπλοκής του στην Υεμένη.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN  επισημαίνει ότι «δεν είναι σαφές ποιες νομικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να διευκολύνουν τη μεταφορά των όπλων, καθώς  ο ΟΗΕ απαιτεί τα κατασχεθέντα όπλα να καταστραφούν ή να αποθηκευτούν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει εδώ και μήνες πώς θα στείλει νομίμως τα όπλα στους Ουκρανούς, τα οποία φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις της CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ)  σε όλη τη Μέση Ανατολή.