Οι πυροσβέστες αδυνατούν να βάλουν σε λέξεις όσα είδαν μετά την πτώση του λεωφορείου στο Μέστρε της Ιταλίας, ακριβώς απέναντι από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Κάτω από την αερογέφυρα υπήρχαν δεκάδες πτώματα και δίπλα το λεωφορείο που καιγόταν και είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.

«Μια τέτοια τραγική σκηνή, με τόσους πολλούς νεκρούς οι περισσότεροι από εμάς δεν την έχουν δει ποτέ, ούτε καν οι πιο ηλικιωμένοι. Αν και κάθε ζωή έχει το βάρος της, ο αριθμός μετράει. Έχουμε δει πτώματα στραπατσαρισμένα στα συντρίμμια, αλλά το να τα βλέπεις όλα εκεί, μαζεμένα στη μέση των πύρινων γλωσσών… Υπήρχε επίσης ένα κορίτσι κάτω από τη γέφυρα, καλυμμένο με μουσαμάδες» είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βενετίας, Mauro Luongo.

Η Ιταλία πενθεί τους 21 νεκρούς του τροχαίου δυστυχήματος, ανάμεσα στους οποίους είναι και παιδιά. Σύμφωνα με τον νομάρχη της Βενετίας Μικέλε Ντι Μπάρι πολλοί από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα ήταν νέοι.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον τέσσερις Ουκρανοί και ένας Γερμανός πολίτης, σύμφωνα με τη νομαρχία της Βενετίας. Στους τραυματίες, μεταξύ των οποίων πέντε σε σοβαρή κατάσταση, περιλαμβάνονταν Γάλλοι, Ισπανοί και Κροάτες υπήκοοι.

Ο Ιταλός οδηγός Αλμπέρτο Ριζότο σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Οι εισαγγελείς της Βενετίας ερευνούν αν αισθανόταν αδιαθεσία ενώ οδηγούσε. Ήταν έμπειρος οδηγός, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Βενετίας Ρενάτο Μποράσο.

Το υπεραστικό λεωφορείο, το οποίο ήταν υβριδικό (είχε κινητήρες φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικούς), μετέφερε ξένους τουρίστες όταν έπεσε από υπερυψωμένο δρόμο και ύψος 15 μέτρων και αμέσως έπιασε φωτιά. Το λεωφορείο συνέδεε την Piazzale Roma, στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, με τον κατασκηνωτικό χώρο Hu στην Marghera, έναν άλλο δήμο της Βενετίας που γειτονεύει με το Μέστρε.

Αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Πολλοί επιβάτες βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, μαζί με πάνω από 40 ασθενοφόρα των πρώτων βοηθειών. Οι συγγενείς των θυμάτων φτάνουν τις ώρες αυτές στην Βενετία για την δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης των αγαπημένων τους προσώπων.

«Άκουσα να φωνάζουν «βοήθεια»»

Ο Godstime Erheneden βρισκόταν στο διαμέρισμά του κοντά στο δυστύχημα όταν άκουσε έναν κρότο έξω. Ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο λεωφορείο. Μιλώντας στην il Gazzettino της Βενετίας είπε: «Όταν μπήκαμε μέσα, είδαμε αμέσως τον οδηγό. Ήταν νεκρός. Κουβάλησα έξω στους ώμους μου μια γυναίκα και μετά έναν άνδρα».

Οι εικόνες που περιγράφει προκαλούν ανατριχίλα. «Η γυναίκα ούρλιαζε, «η κόρη μου, η κόρη μου», και μπήκα ξανά μέσα. Είδα αυτό το κορίτσι που πρέπει να ήταν 2 ετών. Έχω έναν γιο που είναι 1 έτους και 10 μηνών και έχουν το ίδιο μέγεθος. Ένιωσα σαν να κρατούσα τον γιο μου στην αγκαλιά μου. Ήταν τρομερό. Δεν ξέρω αν επέζησε. Νόμιζα ότι ήταν ζωντανή, αλλά όταν έφτασαν οι διασώστες την πήραν αμέσως» δήλωσε.

Ένας από τους πρώτους διασώστες που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας ήταν ο ο 27χρονος Boubacar Toure, ο οποίος δήλωσε στη RAI ότι έβγαλε «τρεις ή τέσσερις ανθρώπους από τις φλόγες, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού κοριτσιού. Έβγαλα επίσης έναν σκύλο».

«Άκουσα δυνατό φρενάρισμα, νόμιζα ότι ήταν τρένο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων LaPresse ο Leonardo, μάρτυρας του τροχαίου δυστυχήματος. «Στη συνέχεια άκουσα έναν θόρυβο. Θορυβήθηκα και έξω είδα καπνό και άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια» ανέφερε.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο έγραψε στο Twitter, ότι η σκηνή ήταν «αποκαλυπτική» και κήρυξε την πόλη σε κατάσταση πένθους.

Τα συλλυπητήρια της διεθνούς κοινότητας

«Οι σκέψεις μας απόψε είναι με τον ιταλικό λαό, τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων αυτής της τρομερής τραγωδίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι βαθιά λυπημένος για το τρομερό δυστύχημα με λεωφορείο στο Μέστρε απόψε. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων. Είμαι στο πλευρό σας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και της κυβέρνησης για το σοβαρό ατύχημα που συνέβη στο Μέστρε. Οι σκέψεις μας είναι προς τα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον δήμαρχο Luigi Brugnaro και τον υπουργό Piante dosim για να παρακολουθούμε εξελίξεις γύρω από αυτή την τραγωδία» είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.