Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του μπάσκετ και οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες, τον Άρη, τον Ολυμπιακό αλλά και την Εθνική μας ομάδα.

Ως προπονητής κατάφερε να κατακτήσει 12 πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 με τον Άρη και 4 με τον Ολυμπιακό αλλά και 6 κύπελλα Ελλάδας, 5 με τον Άρη και 1 με τον Ολυμπιακό.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο final four (φάιναλ φορ) της Ευρωλίγκα. Κατάφερε επίσης να οδηγήσει τις ομάδες που προπόνησε τρεις φορές στον τελικό της Ευρωλίγκα: 2 φορές τον Ολυμπιακό και 1 την ΑΕΚ, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ως παίκτης αποτέλεσε βασικό πλέι μέικερ της ομάδας του Άρη από το 1959 έως το 1978 όταν και εγκατέλειψε την ενεργό δράση για να ασχοληθεί με την προπονητική.

Η ενασχόληση του με την πολιτική

Σημαντική ήταν και η ενασχόλησή του με την πολιτική. Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.

Στην κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Το συγκινητικό «αντίο»

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου τα social media γέμισαν από μηνύματα απλών φιλάθλων και ανθρώπων του αθλητισμού.