Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση του κυπριακού ζητήματος, αλλά απέναντι σε κάθε απόπειρα αναγνώρισης του ψευδοκράτους δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη και Νίνα Κασσιμάτη, χαρακτήρισε καθήκον του «η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία», περιέγραψε ως «εξαιρετικά παραγωγική» τη συζήτηση που είχε με τον κ. Χριστοδουλίδη στον Προεδρικό Μέγαρο, και σημείωσε τη σημασία που έχει η «επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά το 2017.

Κατά τον κ. Κασσελάκη, οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να αφορούν την εύρεση μιας λύσης «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Επισήμανε επίσης πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», αλλά ξεκαθάρισε πως «ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές» ως προς την έκβαση των συζητήσεων.

Όπως υποστήριξε ακόμη στους δημοσιογράφους μετέφερε «τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Κατέληξε δε λέγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη «συζητήσαμε για τις διεθνείς εξελίξεις», επικοινωνώντας του τη σημασία που «αποδίδουμε στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 αλλά και με την Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου που έχουνε φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε». Προσπάθειες που καθιερώθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι ως θέμα του συντονισμού κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια, προσθέτοντας ότι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος προσωπικά αλλά και θεσμικά θα προσπαθήσει να προωθήσει όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ σε επικείμενη επίσκεψή του.

Στεφάνι και Εθνικός Ύμνος 

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας – Αεροσκάφος Norartlas – Mνημείο Μάνας του Αγνοουμένου και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Αφού πρώτα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών και αγνοούμενων, έψαλε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεναγήθηκε στο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε τις ημέρες της εισβολής του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974.