Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

  • Tο υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
  • Ζητήθηκε να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές και
  • Συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.

Σημειώνεται ότι τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων- συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Νέα αύξηση συζητούν οι αρτοποιοί

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι αρτοποιοί προσανατολίζονται σε νέα αύξηση για το ψωμί η οποία ίσως φτάσει και τα 15 λεπτά.

Αυτή τη στιγμή, η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων πωλείται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 έως 1,30 ευρώ. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν πως απορρόφησαν τα κόστη από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, κρατώντας σταθερή την τιμή του ψωμιού.

Όμως, υπάρχει ανησυχία μετά την αναγγελία των προμηθευτών για αύξηση στις τιμές των αλεύρων, το πάγωμα της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία στα εγχώρια αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Αύγουστο, οι τιμές στο ψωμί και τα είδη αρτοποιίας αυξήθηκαν κατά 6,6% μέσα σε ένα έτος. Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν αφορούν το ψωμί που διατίθεται από τα αρτοποιεία.

Για το θέμα, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα.