Σε χρηματιστηριακό προϊόν κινδυνεύει να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου -για τον παραγωγό- έχει πλέον εκτιναχθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα χέρια του καταναλωτή να φτάνει έως και στα 16 ευρώ το λίτρο.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κρήτης όπου η καρπόδεση έχει χτυπηθεί σφοδρά από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα από τους 120.000 με 140.000 τόνους ελαιοπαραγωγής που ήταν πέρσι ο αριθμός, να εκτιμάται πως θα φτάσει φέτος έως 40.000 τόνους. Επίσης, οι ποσότητες καρπών που διακινούνται είναι μικρές με συνέπεια και αυτό να αυξάνει κατακόρυφα την τιμή του προϊόντος για τους παραγωγούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Κρήτης, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι τα δεδομένα που υπάρχουν έχουν φέρει σε απόγνωση του ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και επιτήδειους που χτυπούν τις αποθήκες, καθώς ένας τόνος λάδι αγγίζει τα 10.000 ευρώ σε αξία. Οι επιτήδειοι συνήθως βάζουν στόχο αποθήκες στις οποίες φυλάσσονται 100 με 200 κιλά λάδι, τα οποία μέσα σε μια νύχτα κάνουν «φτερά».

Πλέον, οι παραγωγοί της Κρήτης σύμφωνα με τον κύριο Πρωτογεράκη, προσανατολίζονται στο να προσλάβουν security ή να ζητήσουν αστυνομική επίβλεψη για τα λιόφυτά τους προκειμένου να προστατέψουν την πολύτιμη σοδειά τους. Ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου. Όπως σημείωσε, υπάρχουν φόβοι κλοπής του καρπού με τους παραγωγούς να θέτουν ζήτημα οργάνωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσεις στο τραπέζι, είναι ομάδες παραγωγών να πληρώσουν security για την φύλαξη των χωραφιών τους, να δημιουργήσουν ομάδες περιπολιών οι ίδιοι για τη νύχτα στα λιόφυτα, καθώς και να τοποθετηθούν μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, πρόκειται να ζητήσει ακόμη και τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι έτοιμες για σοδειά.

Το θέμα, όπως τόνισε, θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, όπου θα τεθούν όλες οι προτάσεις και θα αποφασιστούν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν πιθανά φαινόμενα κλοπών.

Η φετινή συγκυρία που έχει οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Η μειωμένη εγχώρια και διεθνής παραγωγή ήδη από πέρυσι οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της τιμής που καταρρίπτει διαρκώς το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε και οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού όπου στα ράφια εντοπίζονται μπουκάλια ελαιόλαδου με αντικλεπτικό μηχανισμό.

Επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου

«Το φαινόμενο της αύξησης του τιμής του ελαιολάδου είναι παγκόσμιο» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να οριστεί πλαφόν: «αν ορίζαμε την τιμή του λαδιού στον ελαιοπαραγωγό π.χ. στα 4 ευρώ τότε θα ερχόταν οι Ισπανοί και θα αγόραζαν μαζικά με αποτέλεσμα να σημειωνόταν έλλειψη στην αγορά».

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε: «Αν διαπιστώσουμε ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν περισσότερο κέρδος το 2023 από το 2021 θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιμα».

Ο υπουργός υπενθύμισε τη χρησιμότητα του ekatanalotis.gr μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων.