Καθυστερήσεις γράφει ακόμη η ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση «πράσινης» ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, αλλά και πολυκατοικίες. Κι αυτό διότι για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, οι οποίες είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023, απαιτείται εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τα «βήματα» εφαρμογής των νέων σχημάτων αυτοκατανάλωσης ενέργειας τόσο από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) όσο και από τους προμηθευτές ρεύματος.

Η υπουργική απόφαση

Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η σχετική απόφαση που θα αναφέρεται στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο, πιθανώς και αργότερα. Έως τότε θα περιμένουν στην… ουρά αναμονής όσοι ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε επιχειρήσεις, αλλά και σε πολυκατοικίες για συλλογική αυτοκατανάλωση, καθώς και για την εφαρμογή του net-billing.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, μια από τις βασικές αλλαγές που έφερε η νέα νομοθεσία αφορά σε βιομηχανίες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε φωτοβολταϊκό σύστημα με το πλαφόν για net-metering να αναπροσαρμόζεται από τα 3 MW (μεγαβάτ) στα 100 kW (κιλοβάτ). Παράλληλα όμως, δίνει και τη δυνατότητα για την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία δεν καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο και περισσεύει, να την πωλούν (net-billing), αφενός στο ηλεκτρικό σύστημα, εάν είναι έως 1.500 μεγαβατώρες τον χρόνο έναντι 0,065 ευρώ η κιλοβατώρα και αφετέρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω ενός Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦΟΣΕ), ή μέσω διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος εάν είναι πάνω από 1.500 μεγαβατώρες.

Έτσι επιχειρήθηκε να διευρυνθούν τα όρια ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και η δυνατότητα εικονικού ετεροχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing). Παράλληλα, ο νέος νόμος έδωσε στις επιχειρήσεις ένα περιθώριο προσαρμογής, έως τον περασμένο Ιούνιο, για να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (δηλαδή για συστήματα έως 3 MW) έως την έκδοση και της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ).

Οι πολυκατοικίες

Όμως, η ΥΑ ακόμη δεν έχει υπογραφεί με συνέπεια η κινητικότητα στην αυτοπαραγωγή να έχει «παγώσει». Η ίδια απόφαση θα περιλαμβάνει και τις οδηγίες προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τη εφαρμογή του net-billing. Επίσης, θα προσδιορίζει τις αλλαγές που θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά, και αφορούν στην αυτοκατανάλωση από κοινού, διευκολύνοντας έτσι την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες. Αλλαγές που έως την έκδοσή της είναι ανεφάρμοστες.

Για τις πολυκατοικίες, έχει προβλεφθεί ότι τουλάχιστον δύο ή περισσότεροι αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.