Τον νυχτερινό ουρανό θα στολίσει απόψε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, η οποία θεωρείται πως είναι η τελευταία από τις τέσσερις «υπερπανσελήνους» του έτους.

Η πανσέληνος αυτή που είναι η πιο κοντινή στη φθινοπωρινή ισημερία (23 Σεπτεμβρίου) ονομάστηκε «Φεγγάρι του θερισμού» γιατί συνέπιπτε μαζί με τις γεωργικές εργασίες, βοηθώντας τους αγρότες να συλλέξουν τις συγκομιδές μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Το «φεγγάρι του θερισμού» ανατέλλει περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος. Αυτή αυτή την εποχή του έτους, αντί να ανατέλλει 50 περίπου λεπτά αργότερα κάθε βράδυ (όπως συνήθως), το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο βόρειο ημισφαίριο, όταν ανατέλλει η σελήνη, η εκλειπτική σχηματίζει τη μικρότερη γωνία σε σχέση με τον ορίζοντα.

Το φαινόμενο της υπερ-σελήνης συμβαίνει στο περίγειο ή κοντά σε αυτό, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Στην πραγματικότητα είναι  έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, σε σχέση με μια απλή πανσέληνο. Ωστόσο, αυτή η διαφορά φωτεινότητας και μεγέθους είναι δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι «το φεγγάρι του θερισμού» παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο, ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό ισχύει για την πανσέληνο που συμβαίνει πιο κοντά στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο (το οποίο φέτος θα έρθει στις 26 Δεκεμβρίου).

Πότε θα ξαναδούμε το «Το φεγγάρι του θερισμού»

Αν και «το φεγγάρι του θερισμού» συνήθως λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, ορισμένες χρονιές κάνει την εμφάνισή του και τον Οκτώβριο.

Για παράδειγμα, μεταξύ 1970 και 2050, το «φεγγάρι του θερισμού» έλαβε χώρα 18 φορές τον Οκτώβριο.

Η τελευταία φορά ήταν το 2020 και η επόμενη φορά θα είναι το 2025.