Ποια είναι η επόμενη αναμέτρηση για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έδειξε τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

«Σιγά την αναμέτρηση» θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο, εύκολο σχόλιο; Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της ΝΔ στις τοπικές εκλογές; Μικρός. Το κυβερνητικό κόμμα έχει ήδη 12 στις 13 περιφέρειες και πάνω από 220 στους 300 και πλέον δήμους της χώρας. Τι θα αλλάξει ακόμα και αν χάσει μια περιφέρεια ή κερδίσει έναν δήμο παραπάνω;

Τίποτα το ιδιαίτερο δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο πολιτικός χάρτης της χώρας, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει στη μεγάλη του εικόνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ παραμένουν κυρίαρχοι. Υπάρχει μια υποχώρηση των ποσοστών τους, λόγω των όσων έχουν γίνει στο μέτωπο των πυρκαγιών και των πλημμυρών, αλλά στον ορίζοντα δεν φαίνεται να προβάλλει κάποια ορατή εκλογική απειλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ δεν έχουν καταφέρει να καρπωθούν την δυσφορία για την εικόνα ξεχαρβαλώματος του κρατικού μηχανισμού. Η δική τους εικόνα είναι εξίσου προβληματική.

Η αναμέτρηση του κ. Μητσοτάκη, σε αυτή τη φάση δεν αφορά τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Ανδρουλάκη και το ΠαΣοΚ. Δεν είναι με την ανήμπορη αντιπολίτευση η αναμέτρηση του Πρωθυπουργού. Η μεγάλη αναμέτρηση θα γίνει με την πραγματικότητα που δείχνει να παγιώνεται στο εκλογικό σώμα και αφορά:

-τη διαπίστωση ότι τα πράγματα στη χώρα βαδίζουν προς το χειρότερο. Η αισιοδοξία που υπήρχε μετά την ισχυρή εντολή που δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα έβαζε τη χώρα στις σωστές ράγες αμφισβητείται ανοιχτά. Το μοντέλο του επιτελικού κράτους που τόσο πολύ έχει διαφημιστεί μοιάζει να είναι πηγή των προβλημάτων, παρά επίλυσης τους.

-την κακή εικόνα της κυβέρνησης. Ποτέ άλλοτε κυβερνητικό σχήμα δεν είχε την ανάγκη επανεκκίνησης τρείς μήνες μετά τη συγκρότηση του. Υπάρχει περίοδος χάριτος; Δεν υπάρχει, τελείωσε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνέχεια του εαυτού της. Δεν έχει πολλές δικαιολογίες να επικαλεστεί. Παραλείψεις και λάθη που στο παρελθόν έχουν συγχωρεθεί, και λόγω της μη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης, θα έλθουν να προστεθούν στα επόμενα λάθη που θα γίνουν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται

-τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα, όπως αυτό της ακρίβειας. Σε κάθε δημοσκόπηση καταγράφεται, με αυξητικές τάσεις, ως το πρώτο πρόβλημα των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει οχυρωθεί πίσω από τη θέση ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο. Αυτή η γραμμή άμυνας είναι σαν τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας. Αν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ εξακολουθήσουν να τραβούν τον ανήφορο θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Λίγη σημασία θα έχει αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα το αν αναπτύσσουν ή όχι δυναμική ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης ή αν εκλεγεί στη Θεσσαλία ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς στην Αττική. Η κυβέρνηση θα έχει πείσει ότι δεν μπορεί και θα εισέλθει, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι, σε ένα κύκλο φθοράς.

Αυτή λοιπόν είναι η αναμέτρηση του κ. Μητσοτάκη. Με συγκεκριμένα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται και μεγαλώνουν. Αυτός είναι ο δύσκολος αντίπαλος του Πρωθυπουργού. Και όπως παραδέχεται και ο ίδιος δεν είναι απλά ένας δύσκολος αντίπαλος. Είναι ο χειρότερος.